Tehnologija
67

Uspješno završena prva radionica robotike RoboStart 2014.

Klix.ba
Prva radionica robotike RoboStart 2014. koja je održana u Sarajevu uspješno je završena.

Radionicu su organizovali studenti Elektrotehničkog fakulteta pod pokroviteljstvom IEEE udruženja (Insititute of Electrical and Electronics Engineers), odnosno njegovog Studentskog ogranka Univerziteta u Sarajevu.

Također, RoboStart 2014 je dobio podršku i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu u čijim prostorijama se radionica i održala.

RoboStart 2014 radionica je u tri dana omogućila svim zainteresovanima da slušaju predavanja o osnovama robotike, mehatronike i aktuacije od strane profesora i asistenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kao i da prisustvuju prezentaciji projekata i radova iz istih oblasti, poput robotske ruke, mobilnih robota itd. Pored gore navedenog, od ukupno 190 prijavljenih, 20 odabranih srednjoškolaca i studenata podijeljenih u timove su imali priliku da naprave vlastitog robota i učestvuju u takmičarskom dijelu radionice po završetku kojeg su pobijednici dobili prigodne nagrade.

Pored ove radionice, Studentski ogranak IEEE udruženja organizuje i razne druge projekte s ciljem poboljšanja slike inženjerstva u našoj sredini, kao što su kursevi tehničkog engleskog jezika ili projekat BeEng koji studentima Elektrotehničkog fakulteta, članovima IEEE udruženja omogućuje jednodnevnu radnu posjete kompanijama.

Ako se želite informisati dodatno i pratiti dešavanja vezana za IEEE ili učlaniti se, možete to uraditi putem zvanične stranice ili Facebook grupe.