{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješno implementiran projekt uvođenja SDH mreže u BiH

F
22.11.2007. u 14:39
0
0
Uspješno implementiran projekt uvođenja SDH mreže u BiH
0
Uspješno implementiran projekt uvođenja SDH mreže u BiH
Bosna i Hercegovina svrstala se u red najnaprednijih evropskih zemalja kada je u pitanju uvođenje nezavisnog i visokosofisticiranog telekomunikacijskog sistema koji posjeduju jedna ili više državnih institucija.
Ovo je danas na ceremoniji u Sarajevu upriličenoj u povodu uspostave Sinhronizirane i digitalizirane hijerarhije - SDH mreže između bh. sigurnosnih i pravosudnih institucija i agencija za provedbu zakona istaknuo šef Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, govoreći o projektu u koji je Evropska unija investirala 3,1 milion eura.

"Realizacija ovog projekta bio je veliki izazov u tehničkom, pravnom i političkom smislu", kazao je ambasador Kourkoulas, uz napomenu da je to ujedno i dokaz da se Bosna i Hercegovina, ukoliko postoji politička volja, može uspješno nositi sa svim izazovima 21. stoljeća.

Na značaj sistema, koji je u vlasništvu Direkcije CIPS-a i koji omogućava brzu, pouzdanu i efikasnu razmjenu podataka, slike i tona ukazao je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, podsjećajući da će, kada SDH-a mreža profunkcionira u punom kapacitetu, biti ostvarena mjesečna ušteda od 400.000 KM, što odgovara iznosu mjesečnog zakupa linkova od telekom-operatera.

Dodao je da je iz budžeta, a putem Direkcije CIPS-a za implementaciju spomenutog projekta odobreno 2,3 miliona KM i da se njegovom punom implementacijom stvara efikasna infrastruktura za sve buduće projekte u sektoru sigurnosti i pravosuđa.

O tehničkim karakteristikama novouspostavljene telekomunikacijske mreže neovisne od telekom operatera govorio je direktor Direkcije za implementaciju projekta CIPS Siniša Macan, potcrtavajući da je preostao posao na izradi preciznih pravila i procedura za korisnike SDH mreže.

Radi se o, kako je kazao, bežičnoj komunikaciji - strukturiranoj na temelju radiorelejnog sistema velikog kapaciteta koji je otvoren za nadogradnju.

Mreža predstavlja zatvoren sistem, nije vezana za Internet i funkcionira na određenom opsegu frekvencija osiguranom za tu namjenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: