{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješni probni let prvog solarnog aviona na svijetu

F
4.12.2009. u 17:22
0
1
Uspješni probni let prvog solarnog aviona na svijetu
0
Uspješni probni let prvog solarnog aviona na svijetu
Foto: Reuters
Prvi solarni avion na svijetu, Solar-impuls, koji je konstruisao švajcarski inženjer Bertrand Picard, uspješno je obavio probni let, prenosi u petak ruska informativnoizdanje Lenta.ru.
Prvi let ovog aviona, s baterijama čije se ćelije pune energijom Sunca, obavljen je na visini od svega 100 centimetara iznad zemljine površine, dok je destinacija letenja bila super-kratka - svega 350 metara.

Ispitivanja na usavršavanju solarnog aviona su u toku, kako navodi njen konstruktor, a avion Solar-impuls bi u doglednoj budućnosti trebalo da leti bez zastoja dva dana i jednu noć.

Picard ističe da će, ako se eksperimenti uspješno završe, avion s pogonom na sunčevu svjetlost na kraju obaviti historijski let oko svijeta. To bi moglo da se dogodi, kako predviđa švicarski stručnjak, već 2012. godine.

U krila Solar-impulsa, čija je dužina 60 metara, ugrađeno je 12.000 solarnih baterija, ukupne težine oko 400 kilograma.

Baterije u krilima solarnog aviona koje treba da proizvede elektroenegiju dovoljno su snažne da neprekidnog pokreću avion u periodu od 24 sata.

Solarna letilica koja bi, prema zamisli njenog konstruktora, već u 2012. trebalo da obavi planetarni let, teška je svega 1,6 tona, što je na nivou težine nekog luksuznijeg i bolje opremljenog savremenog automobila, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: