{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro vještački memorijski sistem!

S
22.6.2011. u 12:42
0
6
Uskoro vještački memorijski sistem!
0
Uskoro vještački memorijski sistem!
Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije uspjeli su da proizvedu vještački memorijski sistem koji omogućava transfer misli, pamćenja i naučenog ponašanja iz jednog mozga u drugi!
"Johnny Mnemonic" izgleda postaje stvarnost. Od tog sci-fi trilera pa do danas ostvarene su neke stvari o kojima je nauka sa kraja prošlog milenijuma samo maštala.

Na primjer, danas majmun čiji je mozak povezan sa mehaničkom rukom može da pokreće tu ruku kao da je njegova. Teški invalidi mogu da pokreću invalidska kolica svojim moždanim talasima.

Ali, naučnici odavno pokušavaju da nađu i način da se u ljudski mozak usadi i memorija. To bi moglo da pomogne ljudima koji su poslije udesa izgubili pamćenje ili oboljelima od alchajmerove bolesti.

Naučnici sa univerziteta Južna Kalifornija koje predvodi profesor Theodor Berger, u saradnji sa timom Univerziteta Wake Forest, objavili su senzacionalnu studiju u "Žurnalu za neuroinženjering" u kojoj stoji da "mikročip ugrađen u mozak pacova može da preuzme ulogu hipokampusa - moždanog sektora zaduženog za dugoročno amćenje - da kodira šablon moždanih talasa sjećanja i šalje te talase kroz mozak".

Berger je sa svojim timom naučio pacove da pritisnu jednu od dvije poluge da bi dobili gutljaj vode. Zatim su u mozak pacova ugradili mikročip čiji su kablovi bili povezani sa hipokampusom.

Čip je snimio šablon električnih talasa dva segmenta hipokampusa, CA1 i CA3 koji zajedno rade u procesu učenja. Zatim su onesposobili segment C1 i zamijenili ga čipom koji je mogao da proizvede odgovarajuće električne talase.

Pacovi sa takvim čipom i blokiranim segmentom C1 i dalje su imali sjećanja. A kod pacova kojima je ugrađen čip, a nije blokiran segment C1, trajanje sjećanja je produženo - prenosi "Dojče vele".

Sljedeći korak biće isti takav eksperiment sa majmunima, a zatim i sa ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: