{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro univerzalni punjač za mobitele

S
17.2.2009. u 16:14
0
5
Uskoro univerzalni punjač za mobitele
0
Uskoro univerzalni punjač za mobitele
Vodeći svjetski proizvođači i distrubuteri mobilnih telefona planiraju u prodaju staviti univerzalni punjač za mobitele, piše u utorak BBC.
Tehnolozi u vodećim svjetskim kompanijama koje distribuiraju i proizvode mobilne telefone će, zajedno sa mrežnim operaterima, uskoro lansirati prvi univerzalni punjač za mobitele.

Ovaj punjač također će trošiti upola manje energije nego sadašnji punjači.

U ovaj projekat zajedno će ući kompanije Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Orange, 3, AT&T i Vodafone, a do 2012. godine ovaj punjač bi mogao iz prodaje istisnuti većinu dosadašnjih punjača.

'S ovim projektom želimo pojednostaviti punjenje mobilnih telefona koji su postali neizostavan dio života svakog čovjeka, a smanjiti broj uređaja koji zagađuju okolinu. Ovako svi telefoni će se puniti putem minijaturnog USB punjača koji će zamijeniti dosadašnjih 30 različitih punjača koji se koriste u Evropi', rekao je Mitti Storckovius, jedan od direktora u Nokiji.

Nakon uvođenja novog punjača, procjenjuje se da će na svijetu ostati 51 tona neupotrebljivih punjača što isto tako predstavlja problem za okoliš, dodaje BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: