Projekat velikih kompanija
0

Uskoro univerzalni punjač za mobitele

Sarajevo-x.com
Vodeći svjetski proizvođači i distrubuteri mobilnih telefona planiraju u prodaju staviti univerzalni punjač za mobitele, piše u utorak BBC.

Tehnolozi u vodećim svjetskim kompanijama koje distribuiraju i proizvode mobilne telefone će, zajedno sa mrežnim operaterima, uskoro lansirati prvi univerzalni punjač za mobitele.

Ovaj punjač također će trošiti upola manje energije nego sadašnji punjači.

U ovaj projekat zajedno će ući kompanije Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Orange, 3, AT&T i Vodafone, a do 2012. godine ovaj punjač bi mogao iz prodaje istisnuti većinu dosadašnjih punjača.

'S ovim projektom želimo pojednostaviti punjenje mobilnih telefona koji su postali neizostavan dio života svakog čovjeka, a smanjiti broj uređaja koji zagađuju okolinu. Ovako svi telefoni će se puniti putem minijaturnog USB punjača koji će zamijeniti dosadašnjih 30 različitih punjača koji se koriste u Evropi', rekao je Mitti Storckovius, jedan od direktora u Nokiji.

Nakon uvođenja novog punjača, procjenjuje se da će na svijetu ostati 51 tona neupotrebljivih punjača što isto tako predstavlja problem za okoliš, dodaje BBC.