{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro univerzalni punjač za mobitele

S
17.2.2009. u 16:14
0
5
Uskoro univerzalni punjač za mobitele
0
Uskoro univerzalni punjač za mobitele
Vodeći svjetski proizvođači i distrubuteri mobilnih telefona planiraju u prodaju staviti univerzalni punjač za mobitele, piše u utorak BBC.
Tehnolozi u vodećim svjetskim kompanijama koje distribuiraju i proizvode mobilne telefone će, zajedno sa mrežnim operaterima, uskoro lansirati prvi univerzalni punjač za mobitele.

Ovaj punjač također će trošiti upola manje energije nego sadašnji punjači.

U ovaj projekat zajedno će ući kompanije Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Orange, 3, AT&T i Vodafone, a do 2012. godine ovaj punjač bi mogao iz prodaje istisnuti većinu dosadašnjih punjača.

'S ovim projektom želimo pojednostaviti punjenje mobilnih telefona koji su postali neizostavan dio života svakog čovjeka, a smanjiti broj uređaja koji zagađuju okolinu. Ovako svi telefoni će se puniti putem minijaturnog USB punjača koji će zamijeniti dosadašnjih 30 različitih punjača koji se koriste u Evropi', rekao je Mitti Storckovius, jedan od direktora u Nokiji.

Nakon uvođenja novog punjača, procjenjuje se da će na svijetu ostati 51 tona neupotrebljivih punjača što isto tako predstavlja problem za okoliš, dodaje BBC.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: