Poručuju iz Matsushite
0

Uskoro u prodaji najmanja SLR kamera

Sarajevo-x.com
Japanska kompanija Matsushita u petak je najavila da planira na tržište lansirati najmanju digitalnu SLR kameru na svijetu, koja je prvenstveno namijenjena ženama koje žele aparat odličnih performansi, a podnošljive težine.

SLR kamere, modeli visoke tehnologije s izmjenjivim lećama, predstavljaju najbrže rastući i najunosniji segment tržišta digitalnih kamera, ali neki korisnici kompaktnih kamera ne prelaze tako lako na SLR modele, jer su glomazniji i teži.

Matsushita Electric Industrial Co Ltd, kompanija koja će od 1. oktobra nositi ime Panasonic, inače nudi brend digitalnih kamera Lumix. Kako otkriva Reuters, njihov najnoviji Lumix model, DMC-G1, 27 posto je manji nego postojeća DMC-L10 SLR kamera, a težina mu iznosi 385 grama, što je malo veća težina od težine standardne konzerve piva.

Novo čudo tehnologije trebalo bi se u Japanu u prodaji naći već 31. oktobra, a planirana je cijena u iznosu od 839,5 dolara.

U ostale dijelove svijeta najmanja SLR kamera na svijetu mogla bi doći već početkom novembra.

Prema podacima agencije za istraživanje tržišta IDC, kompanija Matsushita je 2007. godine bila sedmi najveći proizvođač digitalnih kamera na svijetu, s tržišnim učešćem od 7,1 posto. Tržištem digitalnih SLR kamera danas dominiraju Canon i Nikon.