Revolucionarni poduhvat
12

Uskoro u pogonu letjelice koje će za svoj rad koristiti snagu vjetra

Klix.ba
Foto: Makani
Foto: Makani
Kompanija Makani Power uskoro bi trebala početi s upotrebom letjelice koja će koristiti vjetar kao obnovljivi energent za svoj rad.

Američka kompanija Makani Power razvija posebne letjelice koje će koristiti snagu vjetra za svoj rad, a ukoliko bi ovaj eksperiment uspio, velike su vjerovatnoće da bi se kroz nekoliko godina mogla proizvoditi energija od obnovljivih energenata bez izgradnje kompleksnih pogona.

Nakon više od deset godina razvijanja, ove letjelice tek trebaju početi s korištenjem i van testnih vožnji. Međutim, nova lista poslova koji se trebaju poduzeti nagovještava da će projekt možda ući u novu fazu. Kako je objavljeno 19. oktobra na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, projekt Makani X u potrazi je za liderom koji će upravljati ljudskim resursima.

Makani X je projekt kroz koji se nastoji osigurati da čista energija postane dostupna za sve, razvijajući energetske letjelice koje će se pokretati jačim i stabilnijim vjetrovima na većim nadmorskim visinama, što bi direktno značilo da je moguće generiranje veće količine energije sa što manje uloženih sredstava.

Projekt je pokrenut 2008. godine koristeći namjenski proizvedene letjelice koje su sposobne samostalno proizvesti oko dva kilovata snage. Do 2010. godine naučnici su počeli s proizvodnjom letjelice koja bi mogla iskoristiti više energije sa što manje izdataka.

Kako piše Independent, procjenjuje se da snaga vjetra ima potencijal da zadovolji svjetsku energetsku potrebu bez većih problema. S druge strane, paradoks je da je samo četiri posto energije na globalnom nivou proizvedeno od vjetra kao obnovljivog energenta.