Domet 814 kilometara
0

Uskoro polijeće električni luksuzni avion kompanije Eviation

D. B.
Kompanija Eviation priprema svoj potpuno električni luksuzni avion.

Radi se o električnom avionu sa devet sjedišta, koji može preletjeti 814 kilometara s jednim punjenjem njegove kolosalne baterije od 820 kWh. Ključni testovi hardvera su uspješno obavljeni i sve je spremno za let.

Luksuzni električni avioni će biti izvan budžeta većine ljudi, ali jefiniji načini dobijanja litija iz obične morske vode daju nadu da će u budućnosti biti pristupačniji.

Kompanija Eviation je dobila prva tri električna motora pod nazivom Magnix Electric Propulsion Units, koji će pokretati tri propelera. po jedan na svakom od krila te jedan na repu. Taj motor će ubrzati kretanje zraka preko trupa aviona, tako da će on postati jedna dodatna krilna površina, čime će se povećati uzgon. Dizajn je futuristički sa velikim repom u obliku slova V, dok je trup prilično "ravan". Prototip može letjeti brzinom od 407 km/h.

Avion je veoma tih, a domet od 814 km je prilično impresivan s obzirom da je litij-jonska baterija teška 3.720 kg, što je više od polovine maksimalne težine od 6.668 kg koja dozvoljava polijetanje. Također, avion je napravljen od ultralaganog kompozitnog materijala.

Postoje naznake da će litij-jonske baterije biti jeftinije u bliskoj budućnosti jer su naučnici razvili sistem filtriranja koji izdvaja litij iz svježe morske vode. Taj proces bi mogao donijeti velike promjene u električni svijet, ne samo za automobile, nego i za avione.

Eksperti očekuju da će električna vozila iscrpiti rezerve litija na kopnu do 2080. godine, što predstavlja rizik za automobilsku industriju.