Tehnologija
0

Uskoro novi internet pretraživač Wikia

Sarajevo-x.com
Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, popularne online enciklopedije koju edituju korisnici, odlučio je razviti novi internet pretraživač koji bi direktno konkurisao najvećim komercijalnim internet pretraživačima Google i Yahoo.

Wales je 23. decembra na internetu postavio kratku obavijest o ambicioznim planovima razvoja novog internet pretraživača koji će se zvati "Wikiasari" ili "Wikia".

Fondacija Wikimedia iz St. Petersburga, na Floridi, koja je odgovorna za web sajt Wikipedia.com, naglašava da novi projekat nema nikakve veze sa fondacijom.

Wales je izjavio kako su, postojeće tehnologije pretraživanja koje koriste kompleksne algoritme za obavljanje pretraga, korumpirane.

"Postojeće tehnologije su korumpirane u smislu nedostatka slobode, nedostatka komunikacije, nedostatka odgovornosti i transparentnosti. Mi ćemo to promijeniti.", stoji u saopćenju na web sajtu search.wikia.com.

Wales promoviše pretraživač Wikia kao "novi tip pretraživača, koji se oslanja na ljudsku inteligenciju tamo gdje su algoritmi beznačajni". Također je pozvao članove Wiki zajednice da pomognu dizajnirati novi internet pretraživač, kojeg je opisao kao "open-source alternativu za internet pretragu".

Također je naveo open source pretraživačke projekte poput Nutch i Lucene, kao moguće baze za dizajniranje Wikije.