Tehnologija
0

Uskoro lansiranje Sonyjevog virtualnog svijeta "Home"

Sarajevo-x.com
Foto: AP, Phil Harisson
Foto: AP, Phil Harisson
S ciljem prodora na rastuće tržšte socijalnih mreža i online svijetova, japanski tehnološki gigant Sony je odlučio lansirati vlastiti virtualni svijet i najnoviju 3D igru koju će gotovo u potpunosti kreirati igrači.

"Home" je zamišljen kao realni online svijet za PlayStation 3 u kojem će strastveni igrači moći sami kreirati ljudske likove tj. avatare. Moći će kupovati odjeću, namještaj i video snimke koje će gledati na virtualnim ravnim TV ekranima u vlastitim virtualnim domovima.

Čitav koncept je veoma sličan svjetski popularnom online svijetu Linden Laba "Second Life" koji već ima skoro 4,5 miliona stanovnika, ali Sony će nuditi raznovrsne video igre za avatare, kao i virtualnu muziku, filmove i druge Sonyjeve zabavne medije.

Lansiranje beta verzije je zakazano za april, a zvanično pokretanje projekta "Home" možemo očekivati na jesen, kada će biti dostupan za besplatan download na Playstation online prodavnicama.

Sony još namjerava kreirati 3D igru za korisnike Playstationa pod nazivom "LittleBigPlanet" u kojoj će igrači sami kreirati prepreke, slagalice i druge igre za avatare koje u Sonyju opisuju kao "sack boys".

Najnovija igra na tržište će izaći tek početkom sljedeće godine, a demo verzija će biti dostupna na jesen.

Još nije poznata cijena igre "LittleBigPlanet", kao ni koliko će koštati virtualne majice, sofe, televizori ili media downloads u online svijetu "Home".

Zanimljive projekte Sony je u srijedu predstavio kao evoluciju u industriji video igara na konferenciji kreatora igara u San Francisku.

"Vraćamo moć u ruke korisnika tj. igrača", izjavio je Phil Harrison, predsjednik Sony studija.