Inovacija
0

Uskoro ćemo piti vodu kojom smo se okupali

Sarajevo-x.com
Ekološki osviješteni inovatori smislili su kako na najbolji mogući način iskoristiti vodu utrošenu za tuširanje. Njihova ideja je postavljanje biljaka na dno kupaonice.

Jun Yasumoto, Vincent Vandenbrouk, Olivier Pigasse, i Alban Le Henry predlažu postavljanje specijalnih eko-filtera kroz koje će prolaziti utrošena voda, te će je potom preraditi biljke poput trske i šaši za koje je predviđeno da rastu ispod nogu.

O inovativnom filterisanju vode 34-godišnji Yasumoto kaže: "Dokazano je da ove biljke uklanjaju hemikalije iz šampona. Koristeći ih kao prirodni filter na osnovu fitopurifikacije, kupaonica postaje minijaturni eko-sistem koji reciklira i regeneriše utrošenu vodu."

"Ovim projektom pokušali smo iskombinovati zadovoljstvo tuširanja sa recikliranjem. Željeli smo da cijeli taj proces bude u interakciji sa upotrebom vode", naglasio je.

Proces počinje tako što potrošena voda prolazi kroz komoru ispod tuša, gdje prolazi kroz lavirint filtera. U mrežu prečišćivača uključen je pijesak, trstika, mrežasti filter, zumbuli i druge biljke, te na kraju karbonski filter.

Svi kreatori ovog projekta diplomirali su na francuskom univerzitetu za dizajn Ecole Nationale Supirieure de Creation Industrielle, a nadaju se da će njihov koncept naići na široku primjenu i tako zauvijek promijeniti način na koji se kupamo.

Na projektu su radili sedam godina, ali još uvijek nije stvoren prototip. Kreatori su prvo željeli vidjeti na kakav će odziv njihov koncept naići nakon što postave projekat na internet. Tek kasnije moći će razgovarati o proizvodnji i prodaji.