{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uređaj za testiranje krvi kojeg ćemo nositi ispod kože

20.3.2013. u 15:06
11
7
Uređaj za testiranje krvi kojeg ćemo nositi ispod kože
11
Uređaj za testiranje krvi kojeg ćemo nositi ispod kože
Naučnici su razvili sićušni uređaj za testiranje krvi koji se nosi ispod kože i daje instantne rezultate potem mobilnih telefona.
Švicarski tim koji je radio na razvoju ovog bežičnog prototipa dugog 14 milimetara, tvrdi da uređaj može simultano provjeravati pet različitih supstanci u krvi. Rezultati se zatim šalju ljekaru putem bluetooth tehnologije. Uređaj bi mogao biti dostupan pacijentima tokom naredne četiri godine.

Uređaj se pomoću igle ubacuje u međućelijsko tkivo, odmah ispod kože abdomena, nogu ili ruku. Tu može ostati mjesecima.

I drugi istraživači su radili na sličnim uređajima, ali profesori Giovanni de Micheli i Sandro Carrara tvrde da je njihov uređaj jedinstven jer može da istovremeno analizira različite supstance.

Kažu kako će posebno koristan biti prilikom praćenja hroničnih stanja poput visokog holesterola i dijabetesa te praćenje utjecaja terapija na organizam.

"Uređaj će dozvoliti direktno i stalno praćenje bazirano na individualnoj toleranciji pacijenta, a ne na godinama, težini ili sedmičnim testovima krvi", rekao je De Micheli, profesor na institutu Ecole Polytechnique Federale u Lozani.

Do sada su istraživači testirali svoj uređaj u laboratoriji i na životinjama te tvrde da pouzdano može da otkrije holesterol i glukozu u krvi, kao i druge uobičajene supstance koje ljekari traže. Nadaju se da će uskoro početi testiranja i na pacijentima na intenzivnoj njezi, odnosno pacijentima kojima je potrebno pomno praćenje i stalni testovi krvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: