Govori i pokazuje emocije
1

VIDEO / Upoznajte Zoe, ličnog asistenta s ljudskim licem

Klix.ba
Lice holivudske glumice Zoe Lister bit će korišteno za potrebe kreiranja ličnog virtuelnog asistenta. Virtuelna "glava koja govori" nazvana Zoe imat će ekspresije ljudskih emocija i mogla bi postati prijateljsko lice na kompjuterima.

Glava će proizvoditi glas i izraze lice na osnovu tipkanog teksta, a koristit će se kao lični asistent sličnom Holly, kompjuteru iz naučno-fantastične komedije "Red Dwarf".

Glava djeluje toliko živo da je korištena u svrhu učenja autistične djece da prepoznaju emocije, a kod gluhe djece da uče čitati sa usana.

"Ova tehnologija bi mogla proizvesti cijelu novu generaciju koja će imati interakciju s kompjuterom sličnu sa ljudskim bićem", rekao je profesor Roberto Cipolla, inžinjer sa univerziteta Cambridge.

Lice je "posudila" glumica Zoe Lister, a istraživači su nekoliko dana snimali njen govor i facijalne ekspresije. Potom su stavili njeno lice u kompjuterski generisani šablon.

U budućnosti će biti moguće da korisnici uploaduju vlastita lica i glasove kako bi kreirali ličnog digitalnog asistenta na pametnim telefonima. To znači da bi sistem mogli koristiti za slanje "vizuelnih poruka s licem" u kojima naprimjer poručuju da će kasniti sa frustriranom ekspresijom lica.

"Ne možete prenijeti emocije u tekstualnim porukama, ali s našim sistemom ljudi bi mnogo bolje mogli čitati emocije", rekao je Bjorn Stenger za Sky News.

Zoein glas ima šest osnovnih postavki: sreća, tuga, ljutnja, strah, raznježenost i neutralnost. Korisnici mogu prilagoditi postavke različitim nivoima, te mijenjati visinu, brzinu i dubinu glasa.

Test je pokazao da je 77 posto volontera uspjelo prepoznati emocije kada su vidjeli i čuli avatara, poredeći sa 73 posto onih koji ispravno identificirali emocije prenesene u videu u kojem je snimljen stvarni govor glumice.

Inžinjeri trenutno pokušavaju da govor učine sličinijim ljudskom kako bi avatar izgledao što realnije.