{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Upoznajte Zoe, ličnog asistenta s ljudskim licem

19.3.2013. u 13:41
1
6
Upoznajte Zoe, ličnog asistenta s ljudskim licem
1
Upoznajte Zoe, ličnog asistenta s ljudskim licem
Lice holivudske glumice Zoe Lister bit će korišteno za potrebe kreiranja ličnog virtuelnog asistenta. Virtuelna "glava koja govori" nazvana Zoe imat će ekspresije ljudskih emocija i mogla bi postati prijateljsko lice na kompjuterima.
Glava će proizvoditi glas i izraze lice na osnovu tipkanog teksta, a koristit će se kao lični asistent sličnom Holly, kompjuteru iz naučno-fantastične komedije "Red Dwarf".

Glava djeluje toliko živo da je korištena u svrhu učenja autistične djece da prepoznaju emocije, a kod gluhe djece da uče čitati sa usana.

"Ova tehnologija bi mogla proizvesti cijelu novu generaciju koja će imati interakciju s kompjuterom sličnu sa ljudskim bićem", rekao je profesor Roberto Cipolla, inžinjer sa univerziteta Cambridge.

Lice je "posudila" glumica Zoe Lister, a istraživači su nekoliko dana snimali njen govor i facijalne ekspresije. Potom su stavili njeno lice u kompjuterski generisani šablon.

U budućnosti će biti moguće da korisnici uploaduju vlastita lica i glasove kako bi kreirali ličnog digitalnog asistenta na pametnim telefonima. To znači da bi sistem mogli koristiti za slanje "vizuelnih poruka s licem" u kojima naprimjer poručuju da će kasniti sa frustriranom ekspresijom lica.

"Ne možete prenijeti emocije u tekstualnim porukama, ali s našim sistemom ljudi bi mnogo bolje mogli čitati emocije", rekao je Bjorn Stenger za Sky News.

Zoein glas ima šest osnovnih postavki: sreća, tuga, ljutnja, strah, raznježenost i neutralnost. Korisnici mogu prilagoditi postavke različitim nivoima, te mijenjati visinu, brzinu i dubinu glasa.

Test je pokazao da je 77 posto volontera uspjelo prepoznati emocije kada su vidjeli i čuli avatara, poredeći sa 73 posto onih koji ispravno identificirali emocije prenesene u videu u kojem je snimljen stvarni govor glumice.

Inžinjeri trenutno pokušavaju da govor učine sličinijim ljudskom kako bi avatar izgledao što realnije.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: