Kreativnost studenata
30

Univerzitet u Japanu uz pomoć robota na daljinsko upravljanje održao dodjelu diploma

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Studenti Univerziteta Business Breakthrough u Tokiju nisu imali tradicionalnu ceremoniju dodjele diploma zbog koronavirusa. Koristeći "Newme" mobilne robote s tabletom putem Zoom poziva, studenti su "mogli hodati" po pozornici i preuzeti diplome u hotelu Grand Palace u Tokiju.

Kako je koronavirus zarazio više od milion ljudi u svijetu zbog čega su zatvorene škole, učenici su pronašli kreativne načine za ponovno održavanje otkazanih događaja.

Grupa od osam učenika osnovne škole održala je virtuelnu ceremoniju mature u popularnoj igri "Minecraft". Studenti Univerziteta u Pennsylvaniji bili su nadahnuti tom ceremonijom i ponovno su stvorili cijeli kampus u "Minecraftu" s planovima održavanja dodjele diploma i drugih događaja, piše Businessinsider.com.

Virtuelna okupljanja postala su sve češća pojava, ali BBT univerzitet je prihvatio novi pristup, pomoću robota na daljinsko upravljanje kako bi ceremonija bila što stvarnija. Ceremonija je bila samo djelomično virtuelna, a fizički su bili prisutni četiri učenika i nekoliko administratora. Ova svečanost je omogućena pomoću robota "Newme" ANA Grupe, koji se također koristi za posjete muzejima.