EU potvrdila
0

Univerzalni punjač za mobitele do kraja godine

Sarajevo-x.com
Zvaničnici Evropske unije u Briselu objavili su da su postigli dogovor sa proizvođačima mobilnih telefona o predstavljanju novog i univerzalnog punjača za mobilne telefone, javio je AP.

Povjerenik Evropske unije za pitanja industrije Guenter Verheugen u ponedjeljak je objavio da je EU sklopila ugovor sa proizvođačima mobilnih telefona po kojem je potvrđena proizvodnja univerzalnog punjača za sve mobilne telefone.

Zasad, univerzalnim punjačem koji se temelji na mikro USB priključku, će se moći puniti samo novi telefoni koji još nisu izašli na tržište, no Verheugen je dodao da se nada da će se u narednim godinama pronaći neki način da stari telefoni i laptopi dobiju isti punjač.

Kako je ranije najavljivano, univerzalni punjač također će trošiti upola manje energije nego sadašnji punjači.

Ovaj univerzalni punjač prijeko je potreban najviše iz ekoloških razloga jer se mnogo punjača baca prilikom kupovine novog telefona.

'S ovim projektom želimo pojednostaviti punjenje mobilnih telefona koji su postali neizostavan dio života svakog čovjeka, a smanjiti broj uređaja koji zagađuju okolinu. Ovako svi telefoni će se puniti putem univerzalnog punjača koji će zamijeniti dosadašnjih 30 različitih punjača koji se koriste u Evropi', izjavili su zvaničnici.

Proizvođači mobilnih telefona koji su potvrdili proizvodnju univerzalnog punjača zasad su Nokia, Sony Ericsson, Apple, Motorola i Research in Motion.

No i nakon uvođenja novog punjača, procjenjuje se da će na svijetu ostati 51 tona neupotrebljivih punjača što isto tako, nažalost, predstavlja veliki problem za okoliš.