U okviru programa Next
8

United Airlines ugrađuje 4K ekrane i Bluetooth u svoje avione

D. B.
Aviokompanija United Airlines postigla je dogovor s firmom Panasonic Avionics koji bi mogao učiniti letove ekonomskom klasom značajno podnošljivijim.

U ovom slučaju nije riječ o širim sjedištima i više prostora za noge, nego o oštrijem i većem ekranu te Bluetooth povezivanju. United Airlines je saopćio da će ugraditi gotovo 300.000 jedinica Astrova in-flight entertainment ekrana (IFE) u određene primjerke novih aviona Boeing 787 i Airbus A321XLR.

Ovi ekrani koriste 4K OLED tehnologiju, koja obećava veći kvalitet slike i bolji kontrast u odnosu na mnoge druge IFE sisteme. Astrova također pruža 3D prostorni zvuk putem svoje najnovije Bluetooth tehnologije. Stoga putnici neće više morati koristiti žičane slušalice ili nositi neki od Bluetooth dongle uređaja za korištenje vlastitih bežičnih slušalica. Astrova također posjeduje i USB-C portove koji se mogu koristiti za punjenje mobitela i tablet kompjutera sa 100W DC snage.

Avioni Boeing 787 i Airbus A321XLR su dio Unitedove međunarodne flote, no kompanija će sa Astrova IFE sistemima opremiti i avione na domaćim linijama. Ekrani će biti instalirani u okviru Unitedovog programa Next, kji ima za cilj postaviti ekran na svako sjedište. United planira putnicima prve klase omogućiti pristup 13-inčnim IFE ekranima, dok će putnici u ekonomskoj klasi imati na raspolaganju 10-inčne ekrane.

U saopćenju se navodi da će se ekrani ugrađivati u narednim godinama.

IFE sistem koristi modularnu arhitekturu koja olakšava dodavanje novije tehnologije te ažuriranje Bluetootha i stanica za punjenje.

Treba reći i da kompanija planira početi instalirati nove sisteme od ljeta 2025. godine.