|

Umro jedan od tvoraca sovjetske atomske bombe

Umro jedan od tvoraca sovjetske atomske bombe
0
F
FENA
9.11.2009. u 17:16
0
komentara
0

dijeljenja
Umro jedan od tvoraca sovjetske atomske bombe Foto: AFP/File
Ruski fizičar Vitalij Ginzburg, jedan od "očeva" sovjetske hidrogenske bombe i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2003. godine, umro je u 93. godini, saopćila je u ponedjeljak ruska akademija nauka.
Rođen 1916. godine pred samu boljševičku revoluciju, učestvovao je u stvaranju sovjetske atomske bombe krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina, uz fizičara Andreja Saharova, koji je nakon toga postao slavni ruski antikomunistički disident. Ostao je njegov prijatelj i kada je Saharoiv osuđen i protjeran 1980. godine.

Iako je 1942. godine postao član Komunističke partije, Vitalij Ginzburg je bio izložen pritisku Staljinovog režima, na fonu državne antisemitske kampanje u naučnim sredinama jer je imao židovsko porijeklo.

Ali važnost bombe, koja je trebala držati Sovjetski savez rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama u utrci za atomskim oružjem, omogućila je Ginzburgu da izbjegne smrt, a i zatvor.

"Spasila me hidrogenska bomba", napisao je u svojoj autobiografiji objavljenoj na internetskoj stranici Nobelovog odbora, prenio je AFP.

Naučnik, koji se interesirao i za kozmičke zrake i crne rupe, autor je više od 400 naučnih publikacija. Primio je više nagrada, a predavanja je držao i poslije svoje 80. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.