{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetna inteligencija u službi umjetnosti

27.9.2012. u 21:03
8
2
Umjetna inteligencija u službi umjetnosti
8
Umjetna inteligencija u službi umjetnosti
Eksperte za umjetnost bi uskoro mogli zamijeniti kompjuteri jer su naučnici sa Tehnološkog univerziteta Lawrence u Detroitu razvili softver koji može identificirati, procijeniti i opisati sva umjetnička djela.
Kompjuterski eksperti Lior Shamir i Jane Tarakhovsky su stvorili softver koji se fokusira na 4.000 numerisanih deskriptora i analizira formu, teksture i vizuelni sadržaj slike bez ikakve ljudske pomoći.

Program je do sada uspio da precizno i bez ikakvih grešaka klasificira preko 1.000 slika koje su naslikali 18 modernih i 16 klasičnih umjetnika.

Kompjuter je automatski podijelio 34 poznata slikara u grupe i tako pokazao da je u mogućnosti da identificira slikare istih umjetničkih pravaca.

Renesansne slikare Raphaela, Leonarda Da Vincija i Michelangela je svrstao u istu grupu. Kasnije je izdvojio barokne slikare Vermeera, Rubensa i Rembrandta. Van Dykea, Durera i Bruegela je takođe svrstao u zasebnu skupinu. Isto se desilo i sa Gauginom i Cezanneom te sa Salvadorom Dalijem, Maxom Enstom i Giorgiom de Chiricom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: