Kontroverzno
24

Umjetna inteligencija može prepoznati homoseksualne osobe na fotografiji

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Umjetna inteligencija može prepoznati seksualnu orijentaciju osobe analizirajući fotografiju lica, tvrdi kontroverzna studija čiji su autori Yilun Wang i Michal Kosinski sa univerziteta u Stanfordu.

Kako kažu autori, koji tvrde da su bili jako iznenađeni otkrićem, tačnost je dostigla procent od 91 posto kada su u pitanju homoseksualci i 83 posto kada su u pitanju lezbejke.

Studija također zaključuje kako homoseksualni muškarci i žene imaju "rodno atipičnu morfologiju lica, izražavanje i stil odijevanja".

Wang i Kosinski u svojoj studiji tvrde da ljudsko lice izražava mnogo više informacija o seksualnoj orijentaciji nego što je ljudski mozak u stanju prepoznati.

Također kažu kako homoseksualni muškarci navodno imaju uže vilice, duže noseve, veća čela i manje dlaka na licu nego heteroseksualni muškarci, dok homoseksualne žene imaju veće čeljusti i manja čela nego heteroseksualne.

"Lezbijke koriste manje šminke, imaju tamniju kosu, nosile su odjeću koja otkriva manje tijela i smijale su se manje nego heteroseksualne žene", navode autori.

Rekli su i kako se nadaju da će u budućnosti biti moguće identificirati vezu između crta lica i karaktera, te političkih gledišta i psiholoških stanja.