Bez dugih redova
7

Umjetna inteligencija će u budućnosti spriječiti gužve na aerodromima i ubrzati provjeru putnika

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Uz pomoć umjetne inteligencije mogli bi se riješiti neki od najčešćih problema na aerodromima: čekanje zbog odgođenih letova, dugotrajno pretresanje sumnjivih torbi te dugotrajne sigurnosne provjere.

Umjetna inteligencija će u narednim godinama uveliko utjecati na svakodnevni ljudski život i njena primjena na aerodromima riješit će zamorni dio prije ulaska u avion.

Aerodromi će se u sljedećoj deceniji uveliko promijeniti, od obezbjeđenja i dugih putničkih redova do potrage za prtljagom. U nastavku teksta navodimo četiri načina na koja će umjetna inteligencija promijeniti neka od ustaljenih pravila na aerodromima.

1. Predviđanje kašnjenja leta

Mnogo vremena na aerodromima se troši na čekanje odgođenih letova. Loše vrijeme i tehnički problemi mogu utjecati na odgađanje leta. Uz pomoć analiza umjetne inteligencije, putnici bi se mogli na vrijeme obavijestiti da je let odgođen, čak i prije nego dođu na aerodrom.

2. Automatske sigurnosne provjere

Umjetna inteligencija bolje obavlja sigurnosne provjere nego ljudi. Ako mašine mogu pogledati fotografiju pasoša i fotografisati vas, oni mogu pristupiti vašem društvenom grafiku, što bi moglo ukloniti mnoge nepotrebne ljudske provjere.

3. Manje nepotrebnih provjera prtljaga

Kompjuteri mogu fotografisati, analizirati i identifikovati predmete u prtljagu mnogo brže od ljudi, čak i bez otvaranja torbe. Nakon prikupljanja značajnih podataka, AI može identifikovati koji objekt treba detaljnije provjeriti. Ako bismo onda dodali algoritam za grupisanje koji bi mogao označiti bilo koje putnike koji su pali u "narandžastu" ili "crvenu" zonu, ti putnici mogu biti usmjereni za detaljniju pretragu. Tehnologija bi čak mogla procijeniti aktivnost društvenih medija pojedinca kako bi identifikovala potencijalne prijetnje.

4. Pojednostavljeni procesi snimanja

Pozadinske termalne kamere za snimanje mogu analizirati putnike koji hodaju ili prolaze kroz aerodrom. Kada ovu tehnologiju kombinujete s prepoznavanjem lica i podacima koje imamo iz tačaka jedan i dva, lako možemo označiti pojedince koji nose zabranjene predmete.