Japanski izum
0

Umjesto učitelja, djecu podučava robot

Sarajevo-x.com
U jednoj osnovnoj školi u Japanu djecu ‘podučava’ učiteljica Saya, odnosno prvi robot-učitelj.

Zamjenska učiteljica Saya provela je svoje prve radne dane u Osnovnoj školi Kudan u Tokiju, a djeca su već oduševljena njenim prisustvom.

Izum profesora Hiroshija Kobayashija se pokazao veoma uspješnim, a takvim su ga ocijenili i učenici.

“Malo je zastrašujuće to što nas ona podučava, ali svakako je zabavno”, kazao je jedan učenik, dok je drugi dodao da mu je bilo teško povjerovati da će ga robot podučavati, ali mu se to svakako sviđa.

Na početku časa robot Saya najprije prozove sve učenike, a zatim ih zamoli da počnu raditi zadatke iz knjige.

“Djeca je veoma zanimljiv ovakav vid podučavanja i uopšte ih to nije uplašilo. Bili su oduševljeni kada je Saya počela prozivati njihova imena. Sada je već i tretiraju kao pravu učiteljicu”, kazao je Kobayashi koji je na svom izumu radio punih 15 godina.

Robot Saya razgovara s djecom, u stanju je pomjeriti glavu, te odgovoriti na pitanja.

Zahvaljujući motornom sistemu koji je ugrađen u njenom tijelu Saya može ‘izraziti’ šest vrsta emocija: iznenađenost, strah, gađenje, bijes, radost i tugu.

Robot trenutno raspolaže rječnikom od 700 riječi i izgovara više od 300 fraza. Planirano je da se ovaj humanoid koristi u nekoliko razreda, a njime će kontrolisati učitelji.

“Cilj mi je bio izumiti nešto što će biti od koristi društvu i uspio sam u tome”, naglasio je Kobayashi koji inače radi kao profesor na Univerzitetu u Tokiju.