Tretman videoigrama
0

VIDEO / Ulazak u virtuelnu stvarnost ublažava bol kod pacijenata

Sarajevo-x.com
Privlačenje pažnje pacijenata dajući im da igraju videoigre značajno pomaže pri smanjenju bolova usljed mmedicinskih procedura, tvrde američki naučnici.

Terapija virtuelnom stvarnošću u kojoj pacijenti igraju videoigre dok osjećaju bol sličan onome koji se stvara tokom lumbalne punkcije, najefikasnija je kod starijih osoba.

U istraživanju je učestvovalo 25 odraslih osoba starijih od 60 godina. Terapija virtuelnom stvarnošću je obavljena pomoću programa SnowWorld. Podjeljeni su u dvije grupe, a terapija je primijenjena u različitim intenzitetima.

Prva grupa se kretala virtuelnom stazom ledenog kanjona u kojem su se nalazili sniježni ljudi, igloi, mamuti i ribe. Članovi ove grupe su virtuelni svijet gledali kroz display koji je blokirao pogled na stvarni svijet.

Klikom miša su mogli bacati grudve snijega na bića u virtuelnom svijetu. Oni su također mogli čuti i zvuke životinja.

Druga grupa je koristila isti program, ali i display koji nije blokirao pogled na vanjski svijet. Rezolucija slike je bila također smanjena, nije bilo zvučnih efekata, kao ni interakcije sa virtualnim svijetom.

Sam Sharar, profesor anesteziologije na Univerzitetu Washington, izveo je dvije termalne simulacije boli koja se stvara procedurom lumbalne punkcije u periodu od 30 sekundi dok su pacijenti koristili program, kao i u trenucima kada to nisu činili.

"Iznenađen sam reakcijom starijih pacijenata na terapiju virtuelnom stvarnošću, jer oni nisu prethodno imali iskustva sa videoigrama, za razliku od mlađih osoba. Rezultati su pokazali značajno smanjenje osjećaja bola kod obje grupe pacijenata", rekao je profesor Sharar.

Efekat terapije je veći kod grupe kojoj je blokiran pogled na stvarni svijet.

Profesor Sharar je rekao da bi terapija mogla biti efikasna u kontroli boli kao i intravenska doza hidromorfona, koji je derivat morfina. Terapija videoigrom je djelotvorna kod svih pacijenata, ali bolji efekat ima na starije osobe.

Inače, terapija virtuelnom stvarnošću se koristi u SAD kod pacijenata sa psihijatrijskim poremećajima uključujući fobije i posttraumatski stresni poremećaj, objavio je Daily Mail.