Tehnologija
3

Ukinuta privremena zabrana prodaje Galaxyja u SAD-u

Klix.ba
Sud u Sjedinjenim Američkim Državama je ukinuo zabranu prodaje Samsungovog tableta Galaxy Tab 10.1.

Sutkinja Lucy Koh je donijela odluku o ukidanju zabrane prodaje ovog uređaja u SAD-u, koja je bila dio presude spora o patentima između Samsunga i Applea. Zabrana je donesena nakon tvrdnji Applea da uređaj krši Zakon o povredi intelektualnog vlasništva.

Zabrana prodaje tableta Galaxy Tab 10.1 je donesena prije suđenja o patentima između dvije kompanije. U augustu je presuđeno u korist Applea i rečeno je da je Samsung kopirao dizajne za iPhone i iPad. Samsung je morao platiti više od milijardu dolara odštete.

Međutim, porota je donijela odluku da Samsung nije povrijedio zakone o patentima koji su bili osnova zabrane prodaje tableta Galaxy Tab 10.1. Iako je to stariji model, njegova prodaja će pomoći Samsungu tokom predstojećih praznika, prenosi BBC.

"Oduševljeni smo odlukom suda koja podržava našu poziciju i stav da nije bilo povrede ili krađe Appleovih patenata", rečeno je iz Samsunga.

Apple i Samsung, vodeće kompanije na tržištu pametnih telefona, se bore na sudu u vezi sa patentima u deset zemalja.

Samsung je nedavno pokrenuo tužbu protiv Applea u kojoj stoji da je kompanija tokom dizajniranja iPhonea 5 povrijedila prava o patentima.