Asistencija nastavnicima
72

Ujedinjeni Arapski Emirati će uskoro u učionicama koristiti robote sa ChatGPT tehnologijom

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Roboti s vještačkom inteligencijom (AI) uskoro bi se mogli početi koristiti u učionicama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar obrazovanja Ahmad Al Falasi je tokom konferencije održane na obrazovnom samitu Alef u Muzeju budućnosti u Abu Dhabiju najavio robotske nastavnike.

"Posvećeni smo usvajanju novih tehnologija te sarađujemo s našim partnerima kako bismo razvili AI nastavnike s GPT-om te unijeli evoluciju u obrazovnu tehnologiju s ciljem unapređenja obrazovnog sistema u UAE. Kako se razvoj nauke i obrazovne tehnologije ubrzava širom svijeta, tradicionalne metode podučavanja se transformišu inovativnim alatima koji unose revoluciju u učionicu kroz interaktivno i učenje na daljinu", kazao je Al Falasi.

Falasi je naglasio da će njegov tim raditi na tome da osigura korištenje AI tehnologije u korist poboljšanja kvaliteta učenja i obrazovanja, a ne da ona zamijeni nastavnike. Također, najavio je saradnju s partnerima kao što su Microsoft i OpenAI.

I dok je prosvjetnim radnicima širom svijeta zabranjeno korištenje generativne vještačke inteligencije u učionicama, Emirati su spremni prihvatiti novu tehnologiju. Vlasti su uočile prednosti tehnologije tokom pandemije koronavirusa kada se obrazovanje oslanjalo na internet.