Stigao je kraj
27

Ugašeni Nintendovi serveri za konzole Wii U i 3DS

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Oni koji još uvijek koriste Nintendove konzole Wii U i 3DS definitivno su ostali bez pristupa online serverima jer ih je japanska kompanija zauvijek ugasila.

Gašenje servera znači konačni kraj online multiplayer gaminga za obje konzole, tako da su igre Mario Kart 7 za 3DS i originalni Splatoon namijenjen konzoli Wii U pretvorene u single player igre, ali ih je moguće igrati u multiplayeru na istoj konzoli. Prvi Super Mario Maker je definitivno "mrtav" jer više nema načina za pronalazak i preuzimanje levela koje su kreirali igrači.

Obje konzole su relativno kontroverzne. 3DS se smatrao "mlakim" nasljednikom DS-a, ali je vremenom postao uspješan zahvaljujući obilju sjajnih naslova među kojima su Super Mario 3D Land i The Legend of Zelda. Prijenosna konzola je također imala mnogo ekskluzivnih online naslova kao što su Rushmo i BoxBoy!.

S druge strane, Wii U nikada nije imao značajnu publiku te se smatra jednim od Nintendovih najvećih promašaja. Naslijedio je "originalni" Wii, tako da je imao veoma težak zadatak, međutim, uslijedila je noćna mora. Ova konzola je uključivala dva ekrana, jedan je bio TV, a na raspolaganju je bio i tablet s ekranom osjetljivim na dodir. Igračima su bili na raspolaganju brojni naslovi, uključujući Marko Kart 8 koji je i dalje zlatni standard za digitalne karting utrke, a stigao je i podcijenjeni Super Mario 3D World. Također, na listi su se našli Super Mario Maker, Super Smash Bros, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Pikmin 3 i Capitain Toad: Treasure Tracker. Međutim, konzola se smatra promašajem, a zbog toga su se brojni naslovi pojavili i na konzoli Switch uključujući igru The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Wii U je prodan u nešto manje od 14 miliona primjeraka, dok je Switch našao put do 140 miliona kupaca.

Nintendo je već ugasio online prodavnice za konzole 3DS i Wii U prošle godine, tako da je ovo posljednji ekser u kovčeg ovih konzola.

Vezani članci