Tehnologija
0

Ugašen web sajt na kojem se trebao prikazivati holandski anti-islamski film

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/ANP
Foto: AFP/ANP
Web sajt kojeg je holandski desničarski političar pokušao iskoristiti za objavljivanje filma koji žestoko kritizira islam, privremeno je ugašen, saopćio je u nedjelju američki Internet service provider Network Solutions.

Američka kompanija Network Solutions, saopćila je da istražuje mnoštvo žalbi vezano za web sajt na kojem je Geert Wilders planirao prikazivati svoj film pun mržnje prema islamu, javio je AFP. Naime, web sajt www.fitnathemovie.com je privremeno ugašen dok se ne ustanovi da li je njegov sadržaj prekršio pravila korištenja Network Solutionsa, kako se navodi u žalbama.

Holandski političar Geert Wilders tvrdi da petnaestominutni film opisuje islam kao "neprijatelja slobode", a njegovo planirano prikazivanje izazvalo je gnjevne proteste u brojnim muslimanskim zemljama, poput irana i Pakistana.

Holandska vlada distancirala se od Wildersovih stavova, međutim pojavila su se strahovanja da će film izazvati proteste slične onima koji su uslijedili nakon objavljivanja karikatura u Danskoj, prije dvije godine koje su smatrane uvredljivim za muslimane.

Wildersov film je nazvan Fitna, po arapskoj riječi koja se koristi da opiše jaz ili neslaganje, obično vjerske prirode, a do nedjelje je na spornom web sajtu bila postavljena samo crna pozadina sa tekstom: "Uskoro: Fitna".

"Film nije toliko o muslimanima koliko o Kuranu i islamu. Islamska ideologija ima krajnji cilj razaranja onoga što nam je najdraže, naše slobode", prokomentarisao je Wilders u subotu, u holandskim novinama De Volkskrant.

"Fitna je posljednje upozorenje Zapadu. Borba za slobodu tek je počela", kazao je.

Iako je njegov web sajt privremeno nedostupan Wilders je u nedjelju izjavio kako i dalje želi svoj film što prije postaviti na Internet, ali nije otkrio kako tačno to namjerava učiniti.

Geert Wilders je ignorisao brojne molbe da zamrzne svoj projekat, a pod policijskom je zaštitom otkako je holandskog reditelja Thea Van Gogha ubio radikalni islamista 2004. godine.