Tehnologija
0

U svemir poslan prvi robot astronaut koji govori

Klix.ba
Japanski naučnici u svemir su poslali prvog robota astronauta koji može da govori. Robot Kirobo napravljen je kako bi pravio društvo astronautima sa Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Robot će praviti društvo Koichiju Wakati, kada ovaj postane prvi japanski komandant ISS-a. Mogućnosti robota i njegovog govora predstavljene su u Tokiju još u junu

Kirobo je rezultat saradnje marketinške agenciju Dentsu, Istraživačkog centra za naprednu nauku i tehnologiju Univerziteta u Tokiju, Robo Garage i Toyota Motor Corp.

"Rusija je prva otišla u svemir, Amerikanci su bili prvi na Mjesecu, a mi želimo da Japan prvi pošalje robota astronauta koji može komunicirati s ljudima", rekao je Yorichika Nishijima, Kirobov projekt menadžer.

Tomotaka Takahashi, čelnik Robo Garage i profesor Univerziteta u Tokiju, nada se da će roboti poput Kiroboa moći i pomagati astronautima u svemiru.

"Kada ljudi pomisle na robote u svemiru, odmah misle na one koji rade fizičke stvari. Ja mislim da nešto može ispasti i od fokusiranja na humanoidne robote i komunikaciju s njima", kaže Takahashi.

Budući da Kirobo ne radi nikakve fizičke zadatke, manji je od većine robota koji idu u svemir. Visok je oko 34 centimetra i težak oko jednog kilograma.