{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U solarne kante stane osam puta više smeća

S
9.3.2011. u 21:59
0
4
U solarne kante stane osam puta više smeća
0
U solarne kante stane osam puta više smeća
Solarne kante za smeće u koje može stati do osam puta više smeća u odnosu na obične kante se testiraju u Velikoj Britaniji.
Kante Big Belly Bins su mnogima još uvijek nepoznanica. Sunčevu energiju koriste kako bi kompresovale smeće, što znači da u njih može stati osam puta više smeća u odnosu na obične kante, objavio je Daily Mail.

Revolucionarna tehnologija omogućava radnicima komunalnih službi da rijeđe prazne kante, čime se smanjuje i emisija CO2 vozila koja skupljaju i odvoze smeće.

Kada se kapacitet kante napuni 85 posto, ona šalje signal kojim obavještava radnike da je potrebno pražnjenje.

Eko-kante, koje koštaju 3.500 eura u odnosu na obične od 1.200 eura, trenutno se testiraju u parku Green End Road u Cambridgeu.

Bob Carter, menadžer preduzeća koje održava ceste i javne površine, kaže da je kantama potrebna mala količina dnevne svjetlosti kako bi mogle funkcionisati.

"Kada se kanta napuni do određenog nivoa, to prepoznaje senzor koji aktivira sistem za sabijanje smeća. Uskoro ćemo postaviti još nekoliko kanti", rekao je Carter.

Zapremina kanti iznosi 800 litara, a koriste se mehanizmom za sabijanje smeća. Pri ovom procesu mehanizam ne koristi hidraulične tečnosti, a napaja ga standardna baterija od 12 volti koju puni solarni panel.

Ove kante su tek u testnoj fazi u Velikoj Britaniji, a u SAD-u se koriste već neko vrijeme. Korisno je to što se smanjuje i količina potrošenog goriva za prijevoz smeća, što je veoma značajno za očuvanje okoliša. Kante su opremljene i SIM karticom putem koje, kada se napune, mogu poslati SMS ili email na određeni broj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: