Tehnologija
0

U Sarajevu predstavljen Windows 7

Sarajevo-x.com
U Sarajevu predstavljen novi Windows 7, Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu predstavljen novi Windows 7, Foto: Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu, isti dan kao i u cijelom svijetu, Microsoft svojim partnerima i predstavnicima medija predstavio novu verziju svog operativnog sistema Windows 7.

Prezentacija novog Windowsa 7 održana je u kongresnoj dvorani hotela Holiday Inn u Sarajevu. Uz riječi pune hvale o svom novom proizvodu direktorica Lejla Zukić - Krivdić, direktorica ureda Microsoft BiH obratila se prisutnima.

“Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u našoj tekućoj poslovnoj godini, pa smo sa ovom prezentacijom željeli pokazati samo dio onoga što Windows 7 predstavlja i na koji način će pomoći korisnicima da rad na računaru učine još lakšim. Windows 7, u svojoj osnovi predstavlja jednostavnost, fleksibilnost i više vrijednosti za korisnika nego li bilo koji operativni sistem prije” naglasila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH i nastavila “zaista smo zadovoljni reakcijama testnih korisnika diljem svijeta od kojih je 90% ocjenilo Windows 7 kao dobar ili odličan proizvod i izjavilo da bi ga preporučili na korištenje. Najviše nas raduje činjenica da je 9 od 10 ovih korisnika doživljelo Windows 7 kao brz, jednostavan i stabilan operativni sistem. Ovakvi podaci nam dokazuju da smo prilikom kreiranja ovog operativnog sistema uspjeli u svojoj namjeri i da smo, slušajući preporuke naših klijenata i partnera, uspjeli kreirati naš najbolji operativni sistem dosad Lokalni primjer kojeg bih istakla, a koji upravo govori o Windows 7 prednostima, je ICMP koji je iskoristio mogućnosti našeg novog operativnog sistema, tačnije njegovu karakteristiku Windows Virtual PC, čime su rješili problem kompatibilnosti svoje stare aplikacije sa novim hardwerom.”

Naša ekipa imala je priliku među prvima isprobati novi Microsoftov operativni sistem, koji stiže na tržište tri godine nakon svog predhodnika Windows Vista. Vizuelno novi operativni sistem ne razlikuje se puno od svog prethodnika, a iz Microsofta tvrde da je znatno brži, da je znatno sigurniji, da Windows 7 produžava trajanje baterije u laptopima u prosjeku 25-30%, da je jednostavniji za korištenje, da je isto zahtjevan kao Vista tj. da može da radi na istom hardwareu i dr.

Neke od funkcija novog Windowsa 7 su:

Windows 7 će pomoći korisnicima da svoje svakodnevne zadatke obavljaju brže i lakše. Sada je jednostavnije koristiti računar, lakše se konektovati i pretraživati svoje dokumente. Tako na primjer:

  • Funkcija Snap ("prelom") će pomoći da se brzo promijeni veličina prozora u cilju boljeg pregleda i jednostavnijeg poređenja dva otvorena dokumenta.
  • Funkcija Pin (zakačiti) pruža mogućnost da se najčešće korištene aplikacije otvaraju samo samo jednim klikom.
  • Windows Search (pretraga) će pomoći da se brže nađu potrebni dokumenti.

Windows 7 je kreiran tako da računar učini bržim, sigurnijim i pouzdanijim. Jednostavno rečeno Windows 7 je kompatibilan sa korisnikom i jednako je dobar kako za kućnu, tako i za poslovnu upotrebu, ističu iz Microsofta.

Vezani članci