Nestala bogata kolekcija
20

U ruskom napadu uništen historijski ukrajinski kompjuterski muzej

D. B.
U ruskom napadu na Ukrajinu uništen je jedan od najvećih ukrajinskih kompjuterskih muzeja u privatnom vlasništvu.

Riječ je o muzeju Club 8-bit, koji je uništen tokom napada na Mariupolj. To je potvrdio vlasnik muzeja Dmitri Čerepanov putem Facebooka.

"To je to, kompjuterski sistem u Mariupolju više ne postoji. Sve što je preostalo od kolekcije koju sam prikupljao 15 godina jesu fragmenti uspomena na Facebook stranici, internet-stranici i radio stanici muzeja", napisao je Čerepanov.

Muzej Club 8-bit je posjedovao više od 500 eksponata iz kompjuterske historije, a neki datiraju iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je to jedan od najvećih ni najatraktivnijih muzeja s kolekcijom kompjutera iz sovjetske ere.

Čerepanovu je trebalo više od desetljeća za prikupljanje i restauriranje mnogih kompjutera koji su bili izloženi u muzeju Club 8-bit. Ono što je posebno značajno za ovaj muzej jeste činjenica da je dokumentovao zajedničku historiju ukrajinskog i ruskog naroda.

Ipak, Čerepanov je preživio napad, no baš kao i brojni stanovnici Mariupolja je izgubio svoj dom.

Oni koji mu žele pomoći mogu donirati sredstva putem PayPala, a bit će korištena i za pomoć drugim Ukrajincima koji pate zbog ruske invazije.

Od početka rata, svoje domove je napustilo više od 10 miliona ljudi, što je najbrže rastuća izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata.