Prevozit će putnike
39

U Norveškoj zaplovio prvi trajekt na tečni vodik

D. B.
Prvi trajekt na hidrogenski pogon uključen je u operacije kompanije Norled.

Norveška pomorska administracija je izdala dozvolu za trajekt MF Hydra, koji nakon dugotrajnog razvoja i testiranja napokon može ploviti. Trajekt će odsad prevoziti putnike između Hjelmelanda i Nesvika bez emisije gasova.

Trajekt je dug 82,4 metra te može primiti do 300 putnika i 80 vozila, a godišnje smanjuje karbonsku emisiju za 95 posto. Isporučen je 2021. godine i može dostići brzinu od 9 čvorova zahvaljujući dvije 200 kW gorive ćelije, dva 440 kW generatora i dva Shottel potisnika. Opremljen je rezervoarom za skladištenje vodika zapremine 80 m3.

Norled testira sistem od početka godine, a u proteklih nekoliko mjeseci je dobio sve dozvole. Plovit će trouglastom rutom između Hjelmelanda, Skipavika i Nesvika.

Kompanija je sarađivala sa stranim partnerima na razvoju trajekta. Sisteme vodika je isporučila njemačka kompanija Linde Engineering, a Dane Ballard je izumio gorive ćelije koje koriste vodik za proizvodnju energije. Beterije je osigurala kompanija Corvus Energy.

Trenutno samo Norled i svemirska industrija trenutno koriste tečni vodik kao gorivo, tako da trajekt MF Hydra predstavlja značajni tehnološki napredak u pomorskom sektoru. Također, velika je prekretnica za kompaniju Norled i Norvešku, jer je dokaz da tehnologija funkcioniše, kao i da saradnja između vlade i poslovnih subjekata na polju napredne tehnologije donosi prednosti.