Stay at home & Beat a Pro
21

U nedostatku pravog, zaigrajte online bh. nogometni turnir u PES-u

D. B.
Većina svjetskih sportskih takmičenja je odgođena, a isto se dešava i sa i eSport takmičenjima. Međutim, prednost eSporta je ta što se dosta takmičenja može prenijeti na online turnire.

Pod organizatorskom palicom Esport Asocijacije BiH i Connect Arene, i u saradnji sa Red Bullom, ovog mjeseca će biti organizovan jedinstveni online turnir "Stay at home & Beat a Pro“. Prijave su otvorene do 19.4.2020. godine.

Ako igrate PES i živite u BiH ili regiji, a igrali ste bar na jednom važnijem online ili LAN turniru, onda su vam imena Igor Zečević i Feđa Đedović možda i nepoznata. Međutim, imena PlantifulBat7 i Zeusinjo sigurno su poznata. Naime, dva bh. reprezentativca u PES-u koji trenutno brane boje FK Olimpik Sarajevo, odlučili su da pomognu razvoju PES scene dodatno u vrijeme izolacije. I oni će biti dio ovog višednevnog online turnira, a učestvovat će samo predselektivno tokom izbora osam najboljih.

Igrači iz cijele BiH stariji od 16 godina će imati priliku da osvoje vrijedne nagrade i pokažu šta znaju sa džojstikom u vjerovatno najboljoj nogometnoj simulaciji, Pro Evolution Socceru.

Inače, Zeusinjo je devetostruki prvak BiH u PES-u. Jednom je bio viceprvak, dok se Planti laskavom titulom prvaka BiH okitio jednom, a aktuelni je viceprvak.

S obzirom na to da su vatreni navijači Manchester Uniteda i Arsenala, za očekivati je da će sa tim klubovima i biti igrane utakmice kvalifikacija. Njih dvojica će osmisliti što zanimljiviji turnir i prepreke koje će svi prijavljeni morati proći kako bi se domogli final 8 dijela turnira.

Oba igrača su mišljenja da bi ovaj turnir trebao postati praksa kao uvod za državno prvenstvo koje se održava svake godine u ljetnom periodu. Također, očekuju da će ovakvi turniri u budućnosti ohrabriti veći broj igrača da počnu igrati online i da se okušaju u poluprofesionalnim i profesionalnim vodama.

"Nadam se dobroj zabavi i fer utakmicama svih učesnika. Potrudit ću se da ostanem neporažen u svim utakmicama, ali isto tako se nadam da ćemo ovim turnirom dobiti bar četiri ili pet novih imena na PES sceni BiH. S obzirom na to da Igor i ja nećemo biti učesnici finalnog turnira, time je ovo nesvakidašnja prilika za sve naše igrače da se okušaju i osvoje turnir. Pozivam sve igrače da se prijave i dokažu sebi i drugima da mogu krenuti putem Pro igrača“, rekao je Feđa.

"Ja se samo nadam da će četiri igrača mog tima na kraju odnijeti pobjedu nad Feđinim timom i da ćemo se svi zabaviti. Bit će neobično da po prvi put nemamo ni Feđa ni ja takmičarski pritisak, pa iz tog razloga i očekujem veliki broj odličnih utakmica“, kazao je Igor.

Njih dvoica su na kraju pozvali sve da ostanu kod kuće, prijave se, zabave i osvoje nagrade te tako krenu putem Pro PES igrača.

Više informacija o turniru i prijavama koje traju do 19. aprila može se naći na Red Bull web stranici.