{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kini zabranjeni privatni sajtovi

F
16.12.2009. u 20:00
0
3
U Kini zabranjeni privatni sajtovi
0
U Kini zabranjeni privatni sajtovi
Foto: AFP/File
Kina je zabranila fizičkim licima da registruju nove internet domene i pokrenula veliku akciju kontrole više miliona ličnih prezentacija na mreži, u najjačem udaru vlasti na internet u zemlji, piše Financial Times.
Od ponedjeljka, svi koji žele da registruju internet domen u Kini moraju da prilože i dozvolu za rad i podatke o svojoj kompaniji. I već postojeći sajtovi će morati vrlo brzo da regulišu papire jer će biti gašeni po hitnom postupku u slučaju da ne zadovoljavaju nove propise.

Internet provajderi su saopćili da su već počeli s revizijom baza svojih klijenata, kako bi pronašli "potencijalno opasne, nelegalne i štetne sadržaje". Inače, "štetno" je riječ koju vlasti koriste u većini slučajeva kada se bave već dobro poznatom cenzurom interneta u Kini. Pod štetnim se podrazumjeva sve od pornografije pa do političkog aktivizma.

Novi korak u kontroli interneta, koju vlasti u Kini vrše na nekoliko nivoa, uslijedio je neposredno poslije djelomičnog ili potpunog blokiranja društvenih internet sajtova kao što su "Youtube", "Facebook" i "Twitter", kao i njihovih lokalnih verzija, prenose u srijedu agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: