Tehnologija
0

U Japanu PlayStation 2 još uvijek No. 1

Sarajevo-x.com
Sonyeva sedam godina stara konzola, PlayStation 2 u posljednjoj sedmici januara na japanskom tržištu bolje se prodavala od PlayStationa 3, saopšteno je iz kompanije za istraživanje tržišta Media Create.

Iako se čini da bi ovo mogao biti veliki problem za Sony zbog velikog ulaganja u razvoj PS3 konzole, čini se da oni nisu zabrinuti. Od 22. do 28. januara u Japanu je prodato 20.995 PS2 konzola, dok je prodaja PS3 stala na 19.996 komada, javljeno je iz Media Createa.

Ove brojke predstavljaju još jedno u nizu razočarenja koja prate Sony Computer Entertainment. Prvo su se nadali dobrom početku u prazničnoj sezoni, a iako su planirali da prvu pošiljku od 2 miliona PS3 konzola distribuiraju širom svijeta do 11. novembra, taj cilj su ispunili tek sredinom januara 2007. godine.

Da podsjetimo, Sony je planirao da se PS3 pojavi na tržištu prošlog proljeća, no imali su problem sa proizvodnjom ključnih dijelova za Blu-ray drive, tako da je sve odgođeno za početak praznične sezone.

Konkurencija na tržištu konzolama je velika kao nikada do sada. Sonyev PS3, Microsoftov Xbox 360, i Nintendo's Wii takmičili su se posljednjih mjeseci za prvo mjesto. Barem što se Japana tiče, Sonyu ne ide baš najbolje. Dok oni nisu uspjeli dostići cifru od 20.000 prodatih konzola, Nintendov Wii prodat je u 83.754 primjeraka.

Iako se pretpostavlja da bi ovo mogao biti veliki problem za Sony, čini se da odgovorni nisu pretjerano zabrinuti. Na tržištu se još uvijek nalazi veliki broj naslova za PS2 konzolu tako da im ove cifre nisu bile šokantne, rekli su u Sonyu i istaknuli da je PS3 brže dostigao milionitu prodatu konzolu od PS2.

Dodali su i to da se PS2 već mjesecima bolje prodaje od Microsoftove Xbox 360 konzole.