Koristi AI tehnologiju
15

U Hamburgu predstavljen prvi potpuno automatizirani voz

D. B.
Kompanija Siemens i njemačka željeznica Deutsche Bahn (DB) predstavili su prvi potpuno automatizirani voz u gradu Hamburgu.

Direktor DB-a Richard Lutz je kazao da automatizirana željeznica omogućava bolju i pouzdaniju uslugu, a sve to bez ijednog kilometra novih tračnica.

Iako neki aerodromi u svijetu imaju autonomne željezničke šatlove na jednoj šini, kao i Pariz koji posjeduje autonomni metro, novi voz predstavljen u Hamburgu je prvi potpuno automatizirani voz koji može sigurno koristiti postojeću željezničku infrastrukturu uz standardne vozove kojima upravljaju ljudi.

Iz Siemensa tvrde da je novi voz efikasniji zbog korištenja umjetne inteligencije koja omogućava striktno praćenje rasporeda te da ispunjava povećane zahtjeve efikasnije od čovjeka. Četiri automatizirana voza će se koristiti u mreži S-Bahn brze gradske željeznice, a putnike će početi prevoziti u decembru. Voz je razvijen u projektu modernizacije vrijednom 60 miliona eura.

Iako će vozovi biti u potpunosti automatizirani, čovjek će ipak biti prisutan iz sigurnosnih razloga kad god se u njima nalaze putnici. Manevri poput okretanja će se automatski obavljati bez potrebe za prisustvom čovjeka.

Siemens planira digitalizirati cijeli S-Bahn sistem u Hamburgu do kraja desetljeća, a automatizirana tehnologija bi se u budućnosti trebala koristiti širom Njemačke. Željeznički transport doživljava procvat zbog toga što je "čišći" i pouzdaniji način putovanja. Željeznički saobraćaj u prosjeku stvara 80 posto manju emisiju gasova po kilometru u odnosu na cestovni transport.