Tehnologija
0

U Češkoj se prodaje najveći domaći internet portal

FENA
U Češkoj je počela prodaja najvećeg domaćeg internet pretraživača "Seznam.cz" koji dnevno posjeti 2,1 miliona korisnika, a tražena cijena za taj portal iznosi oko milijardu dolara, odnosno, više od 15 milijardi čeških kruna, objavili su praški mediji.

Prema informacijama češke agencije ČTK organizator prodaje, bankarska grupacija "Goldman Saks" (Saćs) je promijenila svoj prvobitni plan da se orjentiše samo na strateške partnere, već će dozvoliti da na tenderu učestvuju i finansijski investitori.

"Pokazalo se da je 'Seznam' za potencijalne strateške investitore iz te oblasti prilično veliki zalogaj, tako da se zbog toga banka odlučila da ponudu nikako ne ograničava", izjavio je za ČTK izvor blizak prodaji.

Potencijalni učesnici na tenderu su već počeli da potpisuju obavezu ćutanja, koja prethodi uzimanju informacionog prospekta koji bi trebalo da bude gotov do kraja ovog mjeseca. Prema ranijim informacijama koje su objavili domaći mediji u prodaji će se naći kako udio manjinskih akcionara, tako i 70 procenata "Seznama" koji su u vlasništvu njegovog osnivača Iva Lukačoviča. On je, naime, informacije o prodaji tog internet pretraživača demantovao, ali su manjinski akcionari takve namjere potvrdili.

"Seznam" je Lukačovič osnovao 1996. godine kao prvi češki internet pretraživač. Za 2007. godinu ta internet kompanija očekuje promet od oko 1,4 milijarde kruna (gotovo 87 miliona dolara) i profit u iznosu od preko pola milijarde kruna, ili 31 milion dolara. Prihode taj internet pretraživač ostvaruje, prije svega, od plaćenih poruka u katalogu i od reklama.