{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH raste tržište IT usluga

S
23.12.2009. u 14:30
0
0
U BiH raste tržište IT usluga
0
U BiH raste tržište IT usluga
Tržište IT usluga u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Kosovu i Makedoniji poraslo je za 20,5 posto u 2008. godini, izvještaj je agencije IDC Adriatics.
Hrvatska je najveće tržište sa 40 posto od ukupne potrošnje, zatim Slovenija sa 39 posto, Srbija sa 14 posto, a zatim slijede BIH, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna gora koje čine 11 posto potrošnje IT usluga.

Usluge integracije sistema su bile najtraženije u 2008. godini, a zatim hardverska podrška i instalacije.

"Većina bivših jugoslovenskih zemalja je počela osjećati utjecaj globalne krize u zadnjem kvartalu 2008. godine. U 2009. godini većina zemalja regije doživjela je pad BDP-a, industrijske proizvodnje, smanjio se izvoz, te je došlo do pada zaposlenosti. Kriza ostavlja utjecaj na svim tržištima“ kazao je Dalibor Suboticanec, viši analitičar u kompaniji IDC Adriatics koja je i provela istraživanje.

"Konkurentski pritisci, usklađenost propisa, modernizacija i prilagodba ICT infrastrukture prema standardima Evropske unije, poboljšanje javnih službi kroz implementaciju različitih IT rješenja, prilagođavanje informacijskih sistema vezanih za akvizicije i automatizacija poslovnih procesa su stvari koje su vodile da je na tržištu traženije usluge integracije sistema, a umanjena potražnja za osnovnim uslugama kao što su podrška i instalacija", naveo je Suboticanec.

IDC očekuje da će u jadranskoj regiji IT tržište nastaviti rasti tokom narednih pet godina, te doseći godišnju stopu rasta od 6,3 posto kako bi se do 2013. godine ostvario iznos od 1,44 milijarde dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: