Poboljšanje sigurnosti
25

U BiH će sutra biti aktiviran program Facebook Protect

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Bosni i Hercegovini će sutra, 23. februara, biti aktiviran sigurnosni program Facebook Protect.

Riječ je o programu koji pomaže u zaštiti ljudi, poput aktivista za zaštitu ljudskih prava, novinara i izabranih zvaničnika, koji bi mogli biti izloženi većem riziku da budu ugroženi na mreži zbog kompromitacije njihovog naloga od strane zlonamjernih hakera.

Program je prvi put pokrenut u Sjedinjenim Američkim Državama 2019. godine, a sada se širi globalno, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Osobe, koje potencijalno ispunjavaju uslove za Facebook Protect program, na Facebook nalogu će moći vidjeti upute za aktiviranje, a bit će im dostupno i više informacija o samom programu.

"Kada se osobe registriraju, pratit ćemo njihove naloge od potencijalne prijetnje hakiranjem i pomoći ćemo im u usvajanju šireg spektra boljih sigurnosnih zaštita, kao što je dvofaktorska autentikacija, jedna od najvažnijih sigurnosnih karakteristika koja sprečava zlonamjerne aktere da pristupe zaštićenom Facebook nalogu iz preglednika ili mobilnog uređaja koji ne prepoznajemo", kazao je šef Odjela za javne politike CEE u kompaniji Meta Jacob Turowski.

Dodao je da u toj kompaniji stalno traže načine da budu korak ispred zlonamjernih hakera i, iako možda nikada neće biti u mogućnosti uhvatiti svakog od njih, ovaj program je jedan od nekoliko koraka koje poduzimaju da bi otežali kompromitiranje naloga na mreži.