FOAN2023
41

U Belgiji predstavljena posljednja dostignuća u fiber optičkim tehnologijama, Edvin Škaljo predstavljao BiH

B. R.
Radionica FOAN 2023 (Foto: LinkedIn Edvin Škaljo)
Radionica FOAN 2023 (Foto: LinkedIn Edvin Škaljo)
U belgijskom Gentu 30. i 31. oktobra održana je 11. Međunarodna radionica o Fiber optičkim tehnologijama u pristupnim mrežama (FOAN 2023) na kojoj je učestvovao i prof.dr. Edvin Škaljo.

Autori prijavljenih radova dolaze iz 25 država, od čega je njih 80 posto iz Evrope. Utemeljitelj i predsjednik svih dosadašnjih FOAN radionica je Škaljo koji je potpredsjednik Inžinjerske komore pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine.

Iskustvo u fiber optičkim tehnologijama je stekao i obnovom infrastrukture 90-ih godina. Radionicu su tehnički podržali IEEE Photonics Society Benelux i Privredna komora FBiH.

Svaki rad koji je se predstavlja na FOAN 2023 prošao je strogi pregled najmanje tri člana tehničko-programskog odbora, tako da će izabrani radovi, kao i prethodnih godina biti objavljeni u relevantnim naučnim bazama, kao što je IEEE Xplore, Web of Science i Scopus i u nekoliko renomiranih stručnih i naučnih časopisa.

Ove godine od selektovanih 25 referata izdvaja se demonstracija pasivne optičke mreže na brzini od 100 gigabiti u sekundi berlinskog Instituta Fraunhofer koji je jedan od vodećih svjetskih instituta u fiber optičkim i mobilnim mrežama.

Slovenska kompanija T-2 je predstavila utjecaj energetske krize na mrežne arhitekture od strane, dok je londonska kompanija Aphaia je predstavila utjecaj regulative Evropske unije na području kibernetičke sigurnosti.

Belgijska kompanija FBGS InternaAona je upriličila prezentaciju kojom je objasnila put od teorije u fiber optičkim senzorima do industrijske primjene.