Smanjenje emisije
25

U Belgiji izgrađena najveća evropska solarna termalna platforma

D. B.
Kompanija Avery Dennison, najveći globalni proizvođač materijala za pakovanje, nedavno je predstavio svoju solarnu toplinsku platformu od 2,7 GWh, koja se nalazi u Turnhoutu u Belgiji.

Riječ je o najvećoj instalaciji ovog tipa u Evropi, postrojenju koje će osigurati 2.3 GWh toplote, a koja bi se inače proizvodila korištenjem plina.

Proizvodne industrije danas čine više od polovine svjetske potražnje za enerijgom. S obzirom na činjenicu da energiju dobijaju korištenjem fosilnog goriva, prelazak na obnovljive izvore energije može znatno smanjiti emisiju ugljika.

Dok organizacije i države rade na smanjenju karbonske emisije, alternativni izvori toplote i energije su ključan faktor. Koncentrirana solarna termalna elektrana jedna je od opcija.

Platforma koncentrirane solarne toplote (CST) u Belgiji sastoji se od 2.240 površinskih ogledala koja mogu proizvesti najviše 2,7 GWh toplinske energije. Platforma zauzima oko 5.540 kvadratnih metara, što je čini najvećom instalacijo paraboličkih ogledala u Evropi.

Ogledala funkcionišu tako da koncentrišu sunčevu svjetlost u kolektorsku cijev, koja je ispunjena apsorpcijskom tekućinom poput termalnog ulja. Zagrijano ulje pohranjuje se u visoko izoliranu postavku tako da služi kao toplinska baterija koja ispušta toplotu kada je to potrebno.

Avery Dennisonovo postrojenje u Belgiji ima ukupno šest takvih "baterijskih modula" koji osiguravaju kombinovano skladištenje toplote od 5 MWh, a koja je dostupna i danju i noću.

Pomenuta kompanija planira koristiti ovo postrojenje za rad svojih peći za sušenje, gdje se njeni ljepljivi proizvodi osjetljivi na pritisak donose zbog procesa premazivanja. Ovi proizvodi imaju globalnu primjenu u različitim sektorima, od automobilske industrije, preko medicinskih uređaj i građevine pa do osobne njege.

Procjenjuje se da će platforma pomoći u smanjenju emisije ugljika za 9 posto godišnje. Kada je sunce jako, primjerice tokom ljeta, platforma može zadovoljiti sve zahtjeve proizvodnog pogona za grijanjem. Bez ove platforme, bilo bi potrebno potrošiti plin jednak 2,3 GWh energije. Kompanija ističe ambicije u borbi s klimatskim promjenama te namjerava postići neto nulu do 2050. godine.

Zanimljivo, kompanija je umjesto korištenja kosilica posao uklanjanja trave prepustila ovcama te je na taj način dobila "čist" prostor za postavljanje ogledala.