MWC 2022
61

U Barceloni se održava najveći svjetski skup posvećen mobilnim tehnologijama

R. D.
Foto: Klix.ba
U Barceloni se ovih dana održava Mobile World Congress - MWC 2022, najveći svjetski skup posvećen mobilnim tehnologijama, javlja iz najvećeg katalonskog grada reporter portala Klix.ba.

Od 28. februara do 3. marta najveći grad Katalonije pohodit će više od 1.500 izlagača koji će predstaviti najnovija dostignuća u mobilnoj industriji.

Kongres će privući stotine hiljada posjetilaca u sedam dvorana kongresnog centra, a planirane su brojne konferencije i posebni programi. Predviđeno je učešće više od 1.000 govornika.

Jedan od najvećih izlagača ove godine je kineski tehnološki gigant Huawei čiji je rukovodilac za globalni marketing Peng Song u svom izlaganju pod nazivom "Prihvatanje digitalnog svijeta je vodič za budućnost" ukazao da je neophodno odmah djelovati i stvoriti planove sa industrijskim partnerima koji će voditi budući razvoj.

Song je naglasio da digitalizacija brzo napreduje i da je njegova kompanija u vrijeme pandemije kroz brojne aktivnosti poput izložbi i online prezentacija omogućila korisnicima da iz prve ruke osjete svu prednost procesa razvoja digitalizacije i korisničkih servisa.

On je pojasnio kako digitalizacija poboljšava efikasnost i korisničko iskustvo u okviru industrije autonomnih automobila, vozova, koja uz pomoć 5G tehnologije dostižu brzinu i do 350 kilometara na sat.

"Sve ovo pokazuje da ulazimo u sferu digitalnog svijeta", rekao je Song, izrazivši uvjerenje da će u bliskoj budućnosti tehnološke inovacije zadovoljiti ljudske potrebe i stvoriti više mogućnosti.

"Inovativne tehnologije se konstantno razvijaju kako bi odgovorile novim poslovnim izazovima", rekao je Song najavljujući da će Huawei na ovogodišnjem MWC-u pokrenuti neka inovativna rješenja koja se oslanjaju na 5G tehnologiju.

Song je naglasio da, kada jednom digitalizacija krene, ništa je više neće moći zaustaviti i pozvao operatere da odmah počnu djelovati u saradnji sa industrijskim partnerima.

Novost na ovogodišnjem kongresu je Industrijski grad koji stvara užurbano okruženje za sklapanje poslova.

MWC je zbog pandemije koronavirusa 2020. godine bio otkazan, a prošlogodišnji je održan u manjem formatu. Organizatori ove godine nastoje da ovaj najveći svjetski događaj u mobilnoj industriji i pratećim djelatnostima održe u punom kapacitetu.