Tehnologija
45

U Barceloni predstavljen HTC One M9 i narukvica RE Grip

Klix.ba
Kompanija HTC je na Mobile World Congressu u Barceloni predstavila svoj najnoviji smartphone HTC One M9, a uz njega i fitnes narukvicu RE Grip.

Radi se o smartphoneu elegantnog dizajna koji slijedi korake prošlogodišnjeg modela, One-a M8. Dobio je aluminijsko kućište, odličan procesor i HTC-ov poboljšani korisnički interfejs.

Uređaj je u potpunosi otporan na ogrebotine tako da će s lakoćom dobiti "bitku" sa novčanicama i ključevima u vašem džepu.

HTC One M9 ima Snapdragon 810 procesor, 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, koju je moguće proširiti pomoću microSD kartice. Tu je 5-inčni Full HD ekran rezolucije 1.920x1080 piksela, pa je sada jasno da su prethodni izvještaji o QHD ekranu rezolucije 2.560x1.440 piksela bili samo puka spekulacija.

Oni koji vole kamere će biti zadovoljni jer je HTC dosta pažnje posvetio poboljšavanju i refokusiranju kamere.

Prošlogodišnji HTC One M8 je imao dvije stražnje kamere koje su mogle bilježiti dubinu i osvjetljenje, a potom su korisnici fotografijama mogli dodavati pseudo-3D efekte. Međutim, to rješenje nije iskorišteno i za One M9, ali je dodana ultra pixel selfie kamera, koja se nalazi na prednjoj strani.

HTC je dodao i autoekspozicijski algoritam koji oponaša ljudsko oko i način na koje ono vidi detalje i nivoe svjetla. Na taj način se prilagođava svaki piksel kako bi se osiguralo da svaka fotografija ima što više detalja.

Na stražnjoj strani je kamera od 20 megapiksela sa istim autoekspozicijskim algoritmom, a tu je i dvostruka LED bljeskalica za uvjete slabog osvjetljenja. HTC je zaštitio sočiva skupim safirnim staklom otpornim na ogrebotine.

Iako HTC One M9 koristi operativni sistem Android, ipak je dodao svoju najnoviju verziju interfejsa Sense. Po njemu se ovaj smartphone razlikuje od ostalih koji koriste Android, ali i po tome što posjeduje dodatne aplikacije.

HTC je dodao i opciju "theme generator", koja prilagođava boju menija i ikonica trenutnoj pozadinskoj slici, čak i ako se radi o fotografiji korisnika.

Kompanija je demonstrirala i mogućnost smartphonea da odredi lokaciju korisnika te da mu ponudi nekoliko korisnih prijedloga, restorane, kafiće i slično.

HTC je predstavio i narukvicu RE Grip, koja je fokusirana na fitnes. Ona ima ugrađen GPS, što znači da prati sve aspekte vašeg kretanja dok trčite, planinarite vozite bicikl i slično. Osim toga, prati i broj koraka, potrošenih kalorija i vrijeme koje provedete u snu. Za povezivanje sa smartphoneom koristi Bluetooth. Na svom ekranu prikazuje vrijeme, kalendar i muziku.

Narukvicu HTC RE Grip napaja baterija od 100 mAh, što je dovoljno za dva dana korištenja s jednim punjenjem. Međutim, ako je upaljen GPS, baterija traje samo pet sati.

Vezani članci