250 miliona $ vrijedan dogovor
0

Twitter prelazi u ruke moćnog Googlea?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Google bi uskoro mogao postati vlasnik i popularnog Twittera, servisa za mikro-blogovanje, saznaje portal TechCrunch. Pregovori su u završnoj fazi i prema nezvaničnim informacijama Twitter će dospjeti u valsništvo najpopularnijeg svjetskog internet pretraživača za 250 miliona dolara.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Twitter odbio pola miliona dolara vrijednu ponudu Facebooka, započeli su pregovori između čelnih ljudi ovog servisa i Googlea. Kako saznaje Michael Arrington, urednik portala TechCrunch pregovori su pri kraju i Twitter bi uskoro trebao postati vlasništvo američke internet kompanije Google.

Međutim, svjetski poznati pretraživač se ogradio od ove informacije.

„Ne želimo komentarisati glasine i špekulacije“, kazao je portparol Googlea.

Twitter, internet portal za društveno umrežavanje je tokom prošle godine dosegao eksplozivan rast popularnosti, a mnoge slavne osobe imaju račun na ovom site-u.

Ono što je također, doprinijelo popularnosti ovog servisa svakako je i brz prijenos nekih najaktuelnijih događaja u svijetu. Twitter je bio jedan od prvih portala koji je prenio vijest o terorističkom napadu u Mumbaiju, te padu aviona u rijeku Hudson u New Yorku.

U suštini, servis Twitter je vrsta SMS aplikacije na internetu kojoj možete pristupiti i putem mobilnog aparata bilo gdje da se nalazite. Twitter omogućava slanje besplatne poruke nazvane „tweets“, dužine 140 karaktera kojom navodite šta tog trenutka radite ili obavještavate javnost o nekom događaju, a poruka je vidljiva svim korisnicima servisa.

Twitter posjedjuje najbolju 'real time' bazu podataka i to je zasigurno jedan od glavnih razloga zašto je internet div, Google zainteresovan za kupovinu ovog servisa, pišu američki mediji.

„Twitterova vrijednost 'leži' u mogućnosti pretrage najaktuelnijih informacija s obzirom da posjeduje najbolju bazu podataka i upravo je to ono što u ovom trenutku Googleu najviše i treba“, naglasio je Arrington.

Ukoliko se postigne dogovor to će biti drugi put da Evan Williams i Biz Stone, osnivači Twittera, Googleu prodaju svoj servis. Prvi put se to desilo 2003. godine kada je ovaj dvojac najpoznatijem svjetskom pretraživaču prodao servis Blogger.