Twitter Music app
3

Twitter pokreće muzički servis

Klix.ba
Popularni servis za mikrobloging, Twitter, trebao bi do kraja ovog mjeseca pokrenuti svoju aplikaciju za muziku. Ovi koraci uslijedili su nakon prošlogodišnje kupovine servisa za pretraživanje hipsterske muzike We Are Hunted, piše Guardian.

Dio Twitterove strategije je da se fokusira na specifične medijske proizvode, a Twitter Music app trebala bi se prvo pojaviti za uređaje bazirane na iOS-u i korisnicima omogućiti praćenje njihovih omiljenih izvođača i pjesama te dijeljenje i praćenje preporuka.

Streaming i pokretanje aplikacije trebao bi obaviti Soundcloud, servis za dijeljenje muzike stacioniran u Berlinu.

Uposlenici u We Are Hunted tvitaju testove već mjesec dana. Probna aplikacija uključivala je kratki pregled, linkove za "preporuke“ i "popularno“ te sekciju za izbor izvođača. Ukoliko "zapratite“ izvođača, aplikacija će vam donijeti njegovu biografiju sa Soundclouda i pregled pjesama sa iTunesa.

Muzika je jedna od najmoćnijih oblasti na Twitteru, sa sedam od 10 najpraćenijih korisnika u muzičkoj industriji.

Stranica We Are Hunted oborena je nakon vijesti o novoj usluzi i promjeni vlasništva. Stranicu su 2009. godine u Australiji pokrenuli Stephen Phillips, Richard Slatter i Michael Doherty.

Tim je sada preselio u San Francisco, gdje, sa manje od 10 ljudi, izdvaja podatke sa društvenih stranica i prenosi ih širom interneta. Na taj način We Are Hunted izdvaja popularne izvođače i pjesme, dopuštajući korisnicima da puštaju muziku i dijele preporuke putem mobitela, tableta i internet stranica. Servis je sve do nedavno finansirao australski zabavljač Graeme Wood.

„Godina 2013. će biti velika za Hunted. Ili ćemo postati jedan od najvažnijih muzičkih servisa na svijetu, ili ćemo nestati. Trenutno radimo na novoj verziji Hunteda“, ispričao je Stephen Phillips.