Tehnologija
10

Twitter može izazvati psihozu kod korisnika

Klix.ba
Twitter može izazvati psihoze kod osjetljivih ljudi, tvrdi tim ljekara iz Njemačke.

Studija je otkrila kako Twitter može imati "veliki potencijal da izazove psihoze kod "predisponiranih korisnika". Ljekari su analizirali slučaj 31-godišnje žene koja je primljena u psihijatrijsku bolnicu u Berlinu jer je doživjela nervni slom.

Provodila je sate na Twitteru čitajući i pišući poruke, zanemarivši društvene veze, a ponekad nije jela niti spavala dovoljno.

Vjerovala je kako poznate ličnosti koriste Twitter da bi došle do nje i pomislila je kako se u tvitovima kriju simboli na njenom News feedu.

Istraživači su zaključili da Twitter može uzrokovati pogoršanje već postojeće psihoze.

"Na kraju se žena osjećala bespomoćno jer nije mogla ispuniti sve zadatke, počela se plašiti misleći šta bi joj se moglo desiti ukoliko ih ne ispuni i na kraju je razvila pojačane suicidalne misli. Autori studije vjeruju da jezik simbola (uzrokovan ograničenjem od 140 karaktera u tvitovima), automatizirani spam odgovori s naizgled povezanim sadržajima kao i opće interaktivne značajke Twittera moglo bi se kombinirati s nekoliko aspekata koji induciraju ili pojačavaju psihozu", kazali su ljekari.

Psihoze se definiraju kao stanje uma u kojem osobe imaju problema s percipiranjem stvarnosti. Ova žena nije imala u prošlosti psihozu niti neko u njenoj porodici.

Studija je objavljena u žurnalu "Nervous and Mental Disease".