Velika Britanija
0

Tužio prijatelja zbog Facebooka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan Britanac je pokrenuo zahtjev sudu zbog, kako navodi, štete koja mu je nanijeta nakon što je njegov profil postavljen na internetsku stranicu za društveno umrežavanje, poznatiju kao Facebook.

Ne samo da je postavljeno ime Mathewa Firshta, već i njegov datum rođenja, a uvršten je i u gay grupu i na njegovom profilu u odjeljku gdje se upisuje ljubavno stanje stoji: "Tražim bilo šta što mogu dobiti", piše The Sun.

Firsht smatra da je prvi kome se ovakav slučaj dogodio i zbog toga tuži svog prijatelja iz škole Granta Raphaela za zloupotrebu njegovih privatnih podataka.

Na saslušanju u Londonu, predstavnica oštećenog gospodina Lorna Skinner istakla je kako su na web stranici navedeni detalji koji lažno upućuju na Firshtovu seksualnu orjentaciju. Facobook je uklonio ovaj profil dvije sedmice nakon što ju je brat oštećenog primijetio.

Firsht ima vlastitu šoubiz kompaniju i navodi kako je ovo uticalo na njegovu slavu jer je proglašen lažovom. Prijatelj koji se navodi kao počinilac djela živi u sjeverozapadnom dijelu Londona i navodi da je profil kreiran u junu na zabavi koju je njegov prijatelj organizovao u svom domu.

Slučaj je proglašen 'neodrživim'.