Tehnologija
0

Turska blokira web stranice "uvredljivog" sadržaja

Sarajevo-x.com
Mustafa Kemal Ataturk
Mustafa Kemal Ataturk
Parlamentrana komisija u Ankari raspravlja o zahtijevu da se blokiraju web stranice za koje se smatra da vrijeđaju utemeljitelja moderne Turske Ataturka. Prije nekoliko sedmica je jedan turski sud privremeno onemogućio pristup za YouTube zbog uvredljivih videosnimki koje je site nudio.

Iako se prijedlog da se zabrane određene web stranice, kosi sa zapadnim načelom slobode govora i izražavanja, u parlamentu će o njemu glasati u redovnom zasjedanju. Istina je da je Turska implementirala mnogo reformi u svoj ustav kako bi se pridružila Evropskoj Uniji, ali kada je Ataturk u pitanju, slobodama se očito postavljaju granice.

Poslanici u parlamentarnoj komisiji raspravljali su također o tome da li treba dozvoliti da turski odbor za telekomunikacije blokira svaku stranicu koja ispituje principe turskog sekularnog sistema ili ujedinjenost turske države.

U Turskoj se sudi svima koji vrijeđaju Ataturka, utemeljitelja moderne Turske čiji se lik i djelo i danas veličaju i čiji portreti vise u svim vladinim institucijama. Smatra se da je Ataturk odgovoran za stvaranje sekularne republike Turske.

Nekoliko poznatih turskih novinara i pisaca, uključujući i Nobelovca Orhana Pamuka, optuživani su zbog vrijeđanja Ataturka i zbog toga im je suđeno. Evropski pozivi za implementaciju slobode govora razljutili su neke turske nacionaliste koji to smatraju miješanjem u unutrašnju politiku države.

Prošlog mjeseca, Turska je onemogućila pristup za YouTube nakon primjedbi da neki videosnimci koji se mogu vidjeti na siteu vrijeđaju Ataturka.