BH Navigator
0

Turističke ponude Banje Luke, Sarajeva, Mostara na dlanu korisnika iPhonea

Sarajevo-x.com
Prateći svjetske trendove iz oblasti komunikacija, agencija Mark IN iz Sarajeva je prošle godine u septembru pokrenula kreiranje prvog mobilnog turističkog vodiča Bosne i Hercegovine. Ova mobilna aplikacija pod nazivom "BH Navigator“ prvi put turističku ponudu naše zemlje stavlja u ruke korisnika najpopularnijeg telefona na svijetu - Apple iPhonea.

BH Navigator prvenstveno je namijenjen stranim turistima zapadne Evrope i američkog kontinenta, ali i milionskoj bh. dijaspori, te domaćim turistima. Koncept vodiča zasnovan je na aplikaciji koja na vrlo jednostavan i pregledan način korisnicima iPhone telefona pruža uvid i preporuke vezano za turističku ponudu Bosne i Hercegovine. Sama ponuda bit će razvrstana po kategorijama kao što su kultura i umjetnost, smještaj, hrana i piće, barovi i klubovi, šoping, prevoz itd. Kategorija avanturizma posebno je izdvojena kao konkurentska prednost kada je u pitanju turistička ponuda BiH. Turističke ponude Banje Luke, Sarajeva, Mostara uvršene su u prvu verziju ove mobilne aplikacije.

Dostupna na engleskom i bosanskom jeziku, aplikacija će za krajnjeg korisnika biti potpuno besplatna, te nakon prvog downloada njeno korištenje ne zahtjeva internet konekciju, što omogućava njeno korištenje bilo gdje, bilo kada i u bilo kojoj situaciji. Javni poziv za upis sadržaja bio je oglašen u septembru i trajao je tri mjeseca. Po njenom izdavanju na iTunes bit će dostupna zajednici od 50 miliona iPhone korisnika, a njeno izdavanje pratit će i promotivna kampanja na socijalnim mrežama.

"U skladu sa zakonom definisanom obavezom turističkih zajednica koje primaju i akumuliraju prihode od turističke takse, te između ostalog, da te novce ulažu u promociju turističke ponude naše zemlje, naša agencija je uputili poziv za sufinansiranje izrade BH Navigatora turističkim zajednicama Federacije BiH, Republike Srpske i gradova Banje Luke, Sarajeva i Mostara. Nakon što smo dobili odgovor da nemaju novca za takvo nešto, pa čak i da ne razumiju čemu služi, bilo je upitno da li da nastavimo sa takvim projektom, kada već ne postoji interes onih kojima bi promocija turizma trebala biti primarna aktivnost. No, odlučili smo ga uraditi i završiti ono što smo započeli. Neka to bude naš novogodišnji poklon Bosni i Hercegovini i njenim građanima“, prokomentarisao je Boris Cigler, direktor agencije Mark IN

Aplikacija BH Navigator na iTunes Storeu dostupna je besplatno. BH Navigator dostupan je downloadom na http://bit.ly/gzs6Ia.