Tehnologija
0

Trka za standardom mobilne televizije

Sarajevo-x.com
Zahuktava se utrka između američkog Qualcomm i evropske Nokije oko "nove koke koja leže zlatna jaja". Ko će od ove dvije kompanije obezbijediti standad mobilne televizije koji će biti korišten na skoro čitavoj planeti i donijeti vlasniku milijarde dolara?

Živi TV program na mobilnim telefonima je mlado i nerazvijeno tržište. Ipak, prognoze za njegov razvoj su odlične. Za samo četiri godine očekuje se da će vrijediti oko osam milijardi dolara.

Trenutno stanje podsjeća na ono kada se utrkivalo za standardom za mobilnu telefoniju. Tada su evropske vlade "gurale" GSM koji je prihvaćen u većini država svijeta, dok se Qualcommov nešto slabiji standard CDMA, ograničio na SAD i još šačicu drugih država.

Tadašnja odluka evropskih država da "poguraju" GSM pomogle su da Nokia i Ericsson postanu dominantne na tržištu opreme za mobilne komunikacije.

Sada se Evropa nada da će ponoviti uspjeh tako što opet predlažu državama da izaberu jedinstven tehnički standard za emitovanje televizijskog signala na mobilne uređaje.

Standard koji Nokia nudi je DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds), a američki Qualcomm je razvio standard naziva MediaFLO. Još neke zemlje imaju svoje standarde, kao što su Japan i Južna Koreja, dok Kina priprema sve da njihov bude spreman i dostupan do Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Ipak, ne može postojati mnogo standarda jer bi profit bio mali, a ulaganja za razvoj infrastrukture velika. Za sada su Nokia i Qualcomm, uslovno rečeno, najbolji. Kako će biti u budućnosti, vrijeme će pokazati.