Strah od malih rupa
3

Tripofobi tvrde da im dizajn novog iPhonea izaziva paniku i anksioznost

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Apple sinoć je predstavila nove modele iPhonea i oduševila ljubitelje svog najpopularnijeg uređaja, no neki korisnici koji imaju tripofobiju, odnosno strah od malih rupa, tvrde da dizajn novog iPhonea aktivira njihovu fobiju.

Naime, modeli Pro i Pro Max na poleđini imaju tri kamere s 4x optičkim zoomom, a problem je u načinu na koji su kamere poredane. Ljudima koji imaju tripofobiju nakupine rupice u čudnim uzorcima izazivaju nelagodan osjećaj. Oni tvrde da su kamere na novim iPhoneima poredane u obliku koji ih podsjeća na saće, odnosno oblik koji ne vole vidjeti.

[TWITTER]1171420789880446976[/TWITTER]

"iPhone 11 je okidač moje tripofobije" i "Ako kupite ovaj telefon, nemojte mi ga pokazivati", samo su neki od brojnih komentara koji su okupirali društvene mreže.

Tripofobija doslovno znači strah od rupa, a najčeći oblik ove fobije manifestira se kao strah od blisko razmaknutih geometrijskih figura. Geoff Cole sa Univerziteta u Essexu u Velikoj Britaniji rekao je za CNN kako ovaj poremećaj djeluje čudno, ali da zaista postoji. Tripofobičari postaju anksiozni prilikom posmatranja koralja, pčelinjeg saća, mjehurića sapuna i sličnih oblika.